24.07.18 DA LI NOŠENJE KAČKETA MOŽE UZROKOVATI OPADANJE KOSE?

Da li nošenje kačketa može uzrokovati opadanje kose?

Mnogi veruju da će ukoliko nose kačket (kapu ili šešir) to dovesti do opadanja kose, međutim, ne postoji naučno istraživanje koje pokazuje da nošenje kačketa može prouzrokovati gubitak kose. Postoji mit o tome da kačket (šešir) može da prekine cirkulaciju krvi do folikula kose, ali to je vrlo malo verovatno. Osim ako svaki dan nosite najuži kačket na svetu, onda to može biti mogućnost.

S obzirom na to da su najčešći uzroci gubitka kose, androgena alopecija(osetljivost folikula na androgene hormone), stres i starost, povezani sa našim hormonima koji se menjaju unutar našeg tela, malo je verovatno da će nošenje kačketa biti uzrok gubitka kose.

Jedan od razloga zbog kojih ljudi veruju da je nošenje kačketa uzrokovalo gubitak kose je zato što kada na kraju dana skinu kačket u njemu bude veći broj opalih dlaka. Ovo može biti zabrinjavajuće za neke, ali je potpuno normalno da u toku dana izgubite određenu količinu dlaka kose (normalno je u proseku da izgubite 100 dlaka dnevno), a kačket ih jednostavno sakuplja tokom celog dana.

Oni koji gotovo svakodnevno nose kačket mogu početi da primećuju da je deo kose oko oboda kačketa tanji, ali to se dešava zato što obodom kačketa guramo gosu u različitim pravcima i zbog toga ona u tom delu izgleda tanja.

Zašto onda gubimo kosu?

Kao što smo već pomenuli, gubitak kose može početi iz više različitih razloga i teško je reći tačno šta uzrokuje gubitak kose bez posebnog pregleda specijalističkog pregleda. Međutim, malo je verovatno da je gubitak kose posledica nošenja kačketa.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!