Health Club Logo

Da li je žuti šećer zdraviji od belog šećera?

Kao i u svakom procesu obrade i prečišćavanja šećerni sirup nastao obradom soka šećerne repe…


Ako ste nekad imali dilemu da li je žuti šećer zdraviji od belog (ako se uopšte i jedan i drugi mogu nazvati zdravim), prenosimo Vam tekst profesora Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Zorana Vujčića u nadi da će Vam ovo pitanje posle teksta biti jasnije.

U razgovoru sa studentima na predmetu Hemija prirodnih proizvoda, pitao sam ih koji je šećer zdraviji žuti ili beli. Neki su osetili zamku, drugi su hrabro rekli žuti. Nemam prava da ih kritikujem ako vole žuti šećer zbog njegove specifične arome. Ja ga ne volim, jer mi naprosto smrdi. Ali imam pravo da ih kritikujem ako veruju da je žuti šećer zdraviji od belog ili još gore ako veruju da je zdrav.

Zašto? Kao i u svakom procesu obrade i prečišćavanja šećerni sirup nastao obradom soka šećerne repe (seckana repa, malo blata, dodati kalcijum hidroksid, grejanje, dodat ugljendioksid, centrifugiranje, kristalizacija) su samo neke od faza koje odvajaju belu kristalnu kašu (zapravo prozračnu) i prljavu masu koja se zove melasa. Čak i jezički postaje jasno šta može da zaostane, ako se zna da se jedna od faza bistrenja soka defekacija. Reč je po sebi dovoljno ilustrativna, pa je ne bih prevodio. Dakle nije moj izbor da verujem šta je bolje. Već znam šta je čistije. I još jedna mala prevara. Nekada se pod smeđim šećerom isključivo prodavao šećer iz šećerne trske. Tehnologija (savremena) za dobijanje belog kristalnog šećera je takva da se dobije što više šećera. Veoma mala preduzeća u Brazilu i Kubi imaju tu zastarelu tehnologiju dobijanja žutog šećera, ali oni to uglavnom potroše sve za rum. Danas se zbog marketinga i smešnih tvrdnji da je žuti šećer zdraviji, smeđe đubre (melasa) prska industrijskim prskalicama preko već dobijenog rafinisanog belog šećera. Nema logike. Ali ima cenu. Pa ako ljudi vole da budu prevareni, proizvođači to urade sa stilom. A da li je onda zdrav ako su dozvoljene i boje za njegovo nijansiranje?

Zato, ako grešite jer volite slatko izbor neka bude med, invertni sirup, beli kristalni šećer (saharoza). A što se javorovog sirupa tiče NE. Neka hvala. Domaći med je mnogo pouzdaniji. I najzad velika prevara prodavaca zdrave hrane (koja je sve osim zdrava) malteks. Mnogo mi se više sviđa engleski način pisanja maltex, gde X na kraju ima svoje (bezobrazno) opravdanje. Ako se hrana zaslađuje po ukusu, tada su važne relativne slatkoće “prirodnih” zaslađivača. A to znači da će svako od nas iz porodice ljubitelja slatkog greha dodati više malteksa od saharoze ili meda. Tako se (ne)zdravo unosi minimalno 2 do 3 puta više kalorija malteksom nego saharozom.

Dakle ljubitelji slatkiša dok konzumirate 1, 2 ili više kašičica šećera u kafi, čaju ili kakaou budite mirni, jer znate da jedete najčistiju prehrambenu namirnicu. Druga, takođe bela nije ni upola tako dobra, lepa i zdrava.

Napisao: dr Zoran Vujčić


10.11.2014.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram