Health Club Logo

ULTRAZVUK - PRIMENA I TERAPIJSKO DEJSTVO

Ultrazvuk u terapijske svrhe se koristi sa najvećim uspehom kod povreda mišićnih tetiva i ligamenata kao i kod lečenja keloida i ožiljaka kao i kod:


PRIMENA ULTRAZVUKA U TERAPIJSKE SVRHE

Sonoterapija tj Ultrazvuk u terapijske svrhe se koristi sa najvećim uspehom kod povreda mišićnih tetiva i ligamenata kao i kod lečenja keloida i ožiljaka kao i kod:

 • bolova u lumbalnom i vratnom delu kičme,
 • bolova i povreda zglobova,
 • nakon postraumatskih stanja,
 • Dipitrenove kontrakture,
 • neuralgije

U terapijske svrhe primenjuje se ultrazvuk frekvencije od 0,75 do 3 MHz. Brzina prostiranja ultrazvuka nije konstantna i menja se zavisno od gustine sredine kroz koju prolazi. U tečnim sredinama čovečijeg tela iznosi 1500 m/s u organima od 1400 do 1600 m/s, a u kostima više od 4000 m/s. Ultrazvuk se kroz tkiva prostire u vidu zgušnjavanja i razređivanja.

Tako da se ultrazvuk najviše absorbuje u:

 • kostima hrskavicama,
 • tetivama i ligamentima,
 • a najmanje u krvi i masnom tkivu.

Ultrazvuk svojim mehaničkim dejstvom dovodi do zgušnjavanja i razređivanja tkiva i ispoljava se u vidu mikromasaže.

Stvaraju se kavitacije – formacije sitnih mehurića.

TERAPIJSKO DEJSTVO I PREDNOSTI TERAPIJE ULTRAZVUKOM

Prednost ultrazvuka u odnosu na ostale vrste fizikalne terapije je u tome što prodire dublje u tkiva i najviše se absorbuje u ligamentima i tetivama (strukture sa visokim sadržajem kolagena).

 • Ultrazvuk deluje analgetički (smanjuje bol),
 • Pospešuje regeneraciju tkiva i smanjuje mišićni spazam.
 • Izaziva reapsorbciju otoka i povećava lokalnu cirkulaciju krvi.
 • Ubrzava zarastanje zapaljenja i pospešuje zarašćivanje tetiva i mišića posle povreda.
 • Ultrazvuk stimuliše osteogenezu kosti posle preloma, i za to se koristi u veoma malim dozama.

Indikacije: artroze, reumatoidni artritis, spondilitis, tendovaginitis, periartritis, burzitis, entezitis, cervikalni i lumbalni sindrom, ožiljci, Dipitrenova kontraktura, povrede tetiva i ligamenata, petna bodlja, usporeno zarašćivanje preloma kostiju, itd.

Kontraindikacije: maligni tumori, krvarenje i sklonost ka krvarenju, infekcije, srčani pejsmejker i izražena srčana oboljenja.

Metalni implatati nisu kontraindikacije ali ne primenjuju se u predelu srca, mozga, očiju, slezine i gravidnog uterusa. Može se istovremeno primenjivati sa elektroterapijom kao i sa magnetoterapijom.

Ultrasonoforeza lekova – je postupak unošenja lekova posredstvom ultrazvuka u organizam. Ultrazvuk povećava propustljivost kože i ubrzava kretanje čestica lekova. Najčešće koristimo anestetike, steroidne antiinflamatorne lekove i nesteroidne antiinflamatorne lekove.

KAKO IZGLEDA TRETMAN ULTRAZVUKOM?

Ultrazvučna terapija se primenjuje tako što je neophodan kontaktni medijum izmedju ultrazvučne sonde i kože pacijenta, jer ne sme da postoji ni najmanji sloj vazduha koji može potpuno da odbije ultrazvučni snop pa da terapija nema nikakvog efekta.

kao transmiterski medijum se, u tu svrhu, koristi posebno napravljen kontaktni gel koji u potpunosti sprečava da se vazduh nalazi izmedju sonde i kože pacijenta i na taj način je ovakva terapija veoma efikasna i daje vrlo brzo vidljive rezultate kod pacijenta. Ultrazvučnu terapiju se istovremeno primenjujemo sa drugim fizikalnim procedurama jer tako ima najbolji efekat. Najčešće se kombinuje sa magnetoterapijom i elektoterapijskim procedurama.

Već posle nekoliko ovakvih tretmana pacijent će osetiti značajno poboljšanje i olakšanje.

Izvor: drgaletic.rs


08.12.2018.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram