20.08.12 Bandažeri za ručne zglobove

Bandažeri za ručne zglobove su sastavni deo opreme svakog i malo ozbiljnijeg dizača tegova. Oni služe kao podrška zglobovima ručja (spoj podlaktice i šake) prilikom podizanja velikih težina.

Kada se koriste?

Bandaže za ručne zglobove se koriste samo prilikom podizanja kilaža većih od 80% od vašeg maksimuma. U suprotnom, ukoliko bi često koristili bandaže, čak i pri radu sa manjim kilažama, mišići podlaktice se ne bi dovoljno razvijali a takođe to bi štetno delovalo i na čvrstinu hvata.

Bandaže za ručne zglobove se najčešće koriste u powerliftingu (bench press, čučanj, mrtvo dizanje), kao i prilikom izvođenja olimpijskih disciplina (trzaja i nabačaja sa izbačajem), pored toga koriste se i kod raznih potisaka iznad glave i u mnogim vežbama gde postoji veliko opterećenje na zglobove ručja.

Kako se koriste bandaže za ručne zglobove?

Bandažeri se motaju oko ručnih zglobova dovoljno čvsto da ograniče i osiguraju pokrete u ovim zglobovima, a opet ne treba ih ni previše stezati kako ne bi u potpunosti zaustavili cirkulaciju krvi u tom delu ruke.

Kako bi omogućili nesmetanu cirkulaciju krvi u rukama, bandažeri moraju da se olabave nakon svake završene serije, i onda se ponovo zatežu neposredno pred novu seriju podizanja.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!

Oprema i rekviziti

Oprema i rekviziti za vežbanje su sastavni deo kvalitetnog treninga pa ćemo iz tog razloga pokušati da Vam pomognemo u odabiru najboljeg od istih za Vaše vežbanje.