21.01.12 Fitnes lopta

Fitnes lopta

je rekvizit koji je prvenstveno bio korišćen u terapeutske svrhe ali je ubrzo postao veoma popularan rekvizit u fitnesu kao i ostalim oblicima vežbanja. Fitnes lopta je napravljena od elastične gume koja je ispunjena vazduhom. Mekoća odnosno tvrdoća lopte se kontroliše preko ventila ispuštanjem odnosno dodavanjem vazduha. Fitnes lopte mogu biti različitih prečnika (35cm–85cm). U engleskom jeziku postoje brojni nazivi za ovaj sportski rekvizit, nabrojaćemo samo neke od njih: balance ball, body ball, gym ball, gymnastic ball, physioball, pilates ball, Pezzi ball, sports ball, stability ball, Swedish ball, therapy ball, yoga ball…

Prednosti korišćenja fitnes lopte se prvenstveno ogledaju u angažovanju velikog broja mišića (prevashodno stabilizatora kičmenog stuba), koji se angažuju da bi se održala ravnoteža prilikom izvođenja vežbi sa fitnes loptom.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!

Oprema i rekviziti

Oprema i rekviziti za vežbanje su sastavni deo kvalitetnog treninga pa ćemo iz tog razloga pokušati da Vam pomognemo u odabiru najboljeg od istih za Vaše vežbanje.