20.01.12 Aminokiseline

Proteini su građeni od lanaca aminokiselina. U prirodi se nalazi 20-25 aminokiselina, a u molekulu proteina 200 aminokiselina, što znači da se lanci aminokiselina ponavljaju više puta. Kada se aminokiseline nalaze samostalno u krvi zovemo ih slobodne aminokiseline. Dve spojene aminokiseline zovu se dipeptidi; tri -tripeptidi; više aminokiselina (50-100)-polipeptidi. Više polipeptida čine proteine. Oni se razlikuju po broju aminokiselina, obliku molekula i frekvenciji javljanja.

Postoje aminokiseline koje se sintetišu u organizmu i nije ih potrebno unositi hranom i nazivamo ih neesencijalnim aminokiselinama. Međutim, izvestan broj aminokiselina, naš organizam nije u mogućnosti da sintetiše, pa ih je stoga neophodno uzimati putem hrane. Njih nazivamo esencijalnim ili bitnim aminokiselinama i moraju se unositi putem hrane.

U esencijalne aminokiseline se ubrajaju: triptofan, fenil-alanin, lizin, treonin, valin, metionin, leucin, izoleucin, arginin, histidin. Prvih osam aminokiselina su neophodne za održavanje azotne ravnoteže, dok je histidin esencijalan samo da decu u fazi rasta, a arginin odrasle osobe mogu sintetisati u tkivima ili to čine mikroorganizmi creva pa je fakultativno esencijalan. Njegov nedostatak praćen je poremećajem u stvaranju spermatozoida.

Postoje još i uslovno esencijalne aminoliseline, one su organizmu potrebne samo u određenim okolnostima, kad ih organizam ne sintetiše u dovoljnoj količini.

Neesencijalne aminokiseline su: glicin, alanin, serin, norleucin, asparagin, glutamin, hidroksi-glutamin, prolin, hidroksiprolin, citrulin, tirozin, cistin.

Sportisti najčešće uzimaju aminokiseline odmah nakon treninga kako bi zaštitili mišiće od razgradnje jer se one mnogo brže od proteina nađu u krvotoku i stavljaju na raspolaganje mišićima.

Pored preparata sa većim brojem aminokiselina postoje i preparati koji sadrže samo određene aminokiseline (leucin, glutamine, tirozin, glutamin) kao i aminokiseline razgranatog lanca BCAA (branched-chain amino acids ) a to su leucin, izoleucin i valin koje ubrzavaju oporavak posle napornih treninga. O ovim aminokiselinama će biti više reči u posebnim tekstovima.

Aminokiseline u preparatima se mogu naći u različitim oblicima (u prahu, tabletama, kapsulama, tečnom obliku…).

Izdvojeni tekstovi

  • Sagorevači masti

    Preparati za sagorevanje masti mogu da sadrže samo jedan sastojak ali mogu da budu i kompleksni preparati koji sadrže nekoliko sastojaka koji dajući različite efekte imaju za cilj da na što bolji i efikasniji način ubrzaju metabolizam mast ii dovedu do smanjenja masnog tkiva…

    Continue reading →

  • L-Arginin

    L-Arginin je uslovno esencijalna kiselina što znači da se ona pod određenim uslovima ne stvara u dovoljnim količinama u organizmu…

    Continue reading →

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!

Dodaci ishrani

Preparati koji imaju za cilj da nadoknade nedostatak ili manjak unosa određenih elemenata ishrane kao i da zadovolje pojačanu potrebu za istim.