Health Club Logo

Zašto treba izbegavati hidrogenizovane masti (trans masti)

Trans masne kiseline, poznatije kao trans masti, se dobijaju grejanjem tečnog biljnog ulja…


Trans masne kiseline, poznatije kao trans masti, se dobijaju grejanjem tečnog biljnog ulja u prisustvu gasnog hidrogena, proces koji je poznat pod nazivom hidrogenizacija. Parcijalna hidrogenizacija biljnih ulja ih čini stabilnijim i manje naklonim kvarenju. Ovaj proces takođe pretvara ulja u čvrstu materiju, što čini njihov transport lakšim. Parcijalno hidrogenizovana ulja mogu da izdrže ponovna dogrevanja bez da se raspadnu, čineći ih na taj način idealnim za prženje brze hrane i industriju prehrambenih proizvoda.

Trans masti se najčešće mogu naći u pečenoj hrani, margarinima, grickalicama, prerađenoj hrani, u pomfritu i drugoj prženoj hrani i u skoro svim konzervisanim namirnicama. Kao takve organizmu su potpuno nepotrebne i razlog više zašto bi nam bez gotove hrane i industrijskih slatkiša život bio zdraviji.

Trans masti su lošije za holesterol od zasićenih masti jer one povećavaju loš holesterol LDL a istovremeno smanjuju dobri HDL. One takođe pospešuju upale, ugrožavaju aktivnost imunog sistema, povećavaju mogućnost pojave srčanih oboljenja, moždanih udara, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti. Čak i male količine trans masti mogu da imaju negativne efekte na zdravlje.

Kada se usled uticaja slobodnih radikala u organizmu stvara veća količina oksidisane forme holesterola ili se putem hrane ta loša forma unese u telo, holesterol deluje kontraproduktivno. Naime, umesto da regeneriše tkivo na mestu nekog zapaljenskog procesa, holesterol će sasvim očekivano oštetiti već obolela tkiva. Na taj način se stvaraju plakovi, odnosno naslage u krvnim sudovima, koji dalje otežavaju cirkulaciju. Pored toga, dokazano je da u velikom broju slučajeva oksidisane forme holesterola, dovode i do pojave maligniteta usled oštećena ćelija

Kako nalažu svetski, vrednost hidrogenizovanih biljnih masnoća u tehnološki obrađenim namirnicama mora da se smanji, tako da njene vrednosti ne smeju da budu više od dva odsto. Nažalost, u Srbiji i u zemljama regiona, ove preporuke se ne poštuju, pa je u prodavnicama teško pronaći proizvode na čijoj deklaraciji stoji tačan iznos procenata ovih masnoća.

Izvor:

“Hrono ishrana za početnike”, dr Ana Gifing

mojtanjir.com


20.12.2016.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram