1.03.12 Zašto se žene u vezama goje?

Novim istraživanjem naučnici su otkrili da je veliki broj žena nakon nekoliko godina stabilne veze sklono dobijanju na težini.

Nakon sprovedenog istraživanja kompanije LighterLife, naučnici su otkrili da je čak 90 posto žena, nakon što se skrase s dugoročnim partnerom, sklono gojenju.

Tako, kako tvrde naučnici, žena prosečno dobije čak sedam kilograma, a njih 54 posto goji se već od četvrtog do šestog meseca veze.

Kako objašnjavaju istraživači, to se događa jer se nakon četiri, odnosno šest meseci veze žena u vezi sa partnerom oseća sigurno i ugodno. Od 1000 žena koje su učestvovale u istraživanju čak trećina je izjavila da za nakupljene kilograme krivi ugodne večeri koje provode s partnerom ispred televizora uživajući u grickalicama.

Svaka peta žena otkrila je da, zbog toga što se sa svojim partnerom oseća ugodno, manje brine o vlastitom izgledu i figuri, a svaka deseta žena rekla je da je kilograme dobila zahvaljujući kaloričnim večerama u kojima je uživala sa partnerom.

„Često čujem žene kako se žale da su se nakon nekoliko meseci veze ugojile. Kada nisu u vezi ili su pak u fazi udvaranja, žene se više trude oko vlastitog izgleda i uživaju u muškim pogledima.

Nakon nekoliko meseci veze, kada odnos sa partnerom postane ozbiljan, žene shvataju da će njihov odabranik biti uz njih bez obzira na to kako izgledaju. Kombinacija tih osećaja, promene načina života i većih porcija hrane često rezultira viškom kilograma,” kaže Mendi Kesidi, psihijatar.

Istraživanjem je otkriveno da je, od 90 posto žena koje su se nakon nekoliko meseci veze ugojile, dve trećine njih dobilo između 6 i 12 kilograma, četvrtina ispitanih žena dobila je manje od šest kilograma, a zabrinjavajućih 12 posto ispitanica dobilo je više od 12 kilograma.

„Ženama je dnevno potrebno 500 kalorija manje nego muškarcima. Ali kada partneri zajedno pripremaju obrok, često pojedu i iste porcije. Samo nekoliko dodanih kalorija svakoga dana dovoljno je za nakupljanje viška kilograma tokom dužeg perioda’, kaže dr Hilari Džones.

Izvor: http://www.b92.net

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!