2.10.18 ZAŠTO SE NAR SMATRA NAJZDRAVIJIM VOĆEM - 10 ZDRAVSTVENIH KORISTI KOJE NAM NAR PRUŽA

Ne samo što je izuzetno ukusno i osvežavajuće voće, nar je isto tako i prava riznica zdravih sastojaka. Predstavljamo vam samo neke od zdravstvenih benefita koje nam nar donosi.

 • ANTIOKSIDANT – Nar je bogat polifenolima, koji spadaju u moćne antioksidante. Antioksidanti u naru mogu pomoći pri uklanjanju slobodnih radikala, zaštiti ćelije od oštećenja i smanjenju zapaljenja.
 • DIJABETES – Nar se na Bliskom istoku i Indiji tradicionalno koristi za sprečavanje i ublažavanje dijabetesa. Iako se još uvek tačno ne zna način na koji nar deluje protiv dijabetesa veruje se da on smanjuje insulinsku rezistenciju i snižava nivo šećera u krvi.
 • PREVENCIJA KANCERA – U skorijim istraživanjima došlo se do rezultata da nar zaustavlja rak prostate, mada su za potvrđivanje ove tvrdnje potrebnija dugoročnija istraživanja.
 • ZAŠTITA OD ALCHAJMEROVE BOLESTI – Smatra se da antioksidanti koji se nalaze u naru zaustavljaju napredak Alchajmerove bolesti (Alzheimer disease) i da poboljšavaju memoriju
 • PROBAVA – Sok od nara može smanjiti zapaljenje u crevima i poboljšati varenje. Može biti koristan i za ljude sa Kronovom bolešću (Crohn’s disease) , ulceroznim kolitisom i drugim inflamatornim bolestima creva.
  Iako postoje različita uverenja i istraživanja o tome da li sok nara pomaže ili pogoršava dijareju, većina lekara preporučuje da se izbegne konzumiranje nara dok simptomi ne prestanu.
 • ANTI-INFLAMATORNA – Sok od nara je moćno antiinflamatorno sredstvo zbog svoje visoke koncentracije antioksidanata. Može pomoći u smanjenju zapaljenja u celom telu i sprečavanju oksidativnog stresa i oštećenja.
 • ARTRITIS – Flavonoli (flavonoidi) u naru mogu pomoći u blokiranju upala koje dovode do osteoartritisa i oštećenja hrskavice. Nar se trenutno istražuje i zbog potencijalnih efekata na osteoporozu, reumatoidni artritis i druge vrste artritisa i zapaljenja zglobova.
 • BOLESTI SRCA – nar se smatra najzdravijim voćem za srce, on poboljšava protok krvi i štiti arterije od začepljenja i pucanja, sprečavajući naslage holesterola koje stvaraju plak u arterijama. Međutim, nemojte kombinovati nar sa lekovima za krvni pritisak poput statina jer ova kombinacija može izazvati ozbiljne zdravstvene posledice.
 • VISOKA DOZA VITAMINA I MINERALA – Nar je bogat vitaminom C, jedan nar sadrži 40% dnevnih potreba za ovim vitaminom. Nar je takođe bogat i vitaminima A, E, K, pantotenskom kiselinom (B5), folnaom kiselinom (B9), kao i kalijumom i gvožđem tu su takođe i vredne fitohemikalije: polifenoli, tanini, antocijani.
 • SEKSUALNE PERFOMANSE I PLODNOST – Visoka koncentracija antioskidanata i sposobnost sprečavanja oksidativnog stresa čini nar dobrim sredstvom za poboljšanje plodnosti, jer je poznato da oksidativni stres prouzrokuje seksualne disfunkcije i smanjuje plodnost kod žena. Sok od nara takođe može da dovede do povećanja nivoa testosterona, jednog od glavnih seksualnih hormona.

Izdvojeni tekstovi

 • Jabukovo sirće

  

Jabukovo sirće važi za eliksir već hiljadama godina, koristi se za mnogobrojne zdravstvene tegobe, najčešće za rešavanje problema sa povišenom telesnom težinom.


  Continue reading →

 • O ishrani...

  Ishrana, odnosno nutricija se tumači kao nauka o organskim procesima pomoću kojih organizam prisvaja i koristi hranu i tečnosti za normalno funkcionisanje, rast i održavanje, kao i održavanje ravnoteže između zdravlja i bolesti.

  Continue reading →

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!