2.10.18 ZAŠTO SE NAR SMATRA NAJZDRAVIJIM VOĆEM - 10 ZDRAVSTVENIH KORISTI KOJE NAM NAR PRUŽA

Ne samo što je izuzetno ukusno i osvežavajuće voće, nar je isto tako i prava riznica zdravih sastojaka. Predstavljamo vam samo neke od zdravstvenih benefita koje nam nar donosi.

 • ANTIOKSIDANT – Nar je bogat polifenolima, koji spadaju u moćne antioksidante. Antioksidanti u naru mogu pomoći pri uklanjanju slobodnih radikala, zaštiti ćelije od oštećenja i smanjenju zapaljenja.
 • DIJABETES – Nar se na Bliskom istoku i Indiji tradicionalno koristi za sprečavanje i ublažavanje dijabetesa. Iako se još uvek tačno ne zna način na koji nar deluje protiv dijabetesa veruje se da on smanjuje insulinsku rezistenciju i snižava nivo šećera u krvi.
 • PREVENCIJA KANCERA – U skorijim istraživanjima došlo se do rezultata da nar zaustavlja rak prostate, mada su za potvrđivanje ove tvrdnje potrebnija dugoročnija istraživanja.
 • ZAŠTITA OD ALCHAJMEROVE BOLESTI – Smatra se da antioksidanti koji se nalaze u naru zaustavljaju napredak Alchajmerove bolesti (Alzheimer disease) i da poboljšavaju memoriju
 • PROBAVA – Sok od nara može smanjiti zapaljenje u crevima i poboljšati varenje. Može biti koristan i za ljude sa Kronovom bolešću (Crohn’s disease) , ulceroznim kolitisom i drugim inflamatornim bolestima creva.
  Iako postoje različita uverenja i istraživanja o tome da li sok nara pomaže ili pogoršava dijareju, većina lekara preporučuje da se izbegne konzumiranje nara dok simptomi ne prestanu.
 • ANTI-INFLAMATORNA – Sok od nara je moćno antiinflamatorno sredstvo zbog svoje visoke koncentracije antioksidanata. Može pomoći u smanjenju zapaljenja u celom telu i sprečavanju oksidativnog stresa i oštećenja.
 • ARTRITIS – Flavonoli (flavonoidi) u naru mogu pomoći u blokiranju upala koje dovode do osteoartritisa i oštećenja hrskavice. Nar se trenutno istražuje i zbog potencijalnih efekata na osteoporozu, reumatoidni artritis i druge vrste artritisa i zapaljenja zglobova.
 • BOLESTI SRCA – nar se smatra najzdravijim voćem za srce, on poboljšava protok krvi i štiti arterije od začepljenja i pucanja, sprečavajući naslage holesterola koje stvaraju plak u arterijama. Međutim, nemojte kombinovati nar sa lekovima za krvni pritisak poput statina jer ova kombinacija može izazvati ozbiljne zdravstvene posledice.
 • VISOKA DOZA VITAMINA I MINERALA – Nar je bogat vitaminom C, jedan nar sadrži 40% dnevnih potreba za ovim vitaminom. Nar je takođe bogat i vitaminima A, E, K, pantotenskom kiselinom (B5), folnaom kiselinom (B9), kao i kalijumom i gvožđem tu su takođe i vredne fitohemikalije: polifenoli, tanini, antocijani.
 • SEKSUALNE PERFOMANSE I PLODNOST – Visoka koncentracija antioskidanata i sposobnost sprečavanja oksidativnog stresa čini nar dobrim sredstvom za poboljšanje plodnosti, jer je poznato da oksidativni stres prouzrokuje seksualne disfunkcije i smanjuje plodnost kod žena. Sok od nara takođe može da dovede do povećanja nivoa testosterona, jednog od glavnih seksualnih hormona.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!