6.06.19 ZAŠTO JE INTEGRALNI PIRINAČ BOLJI OD BELOG PIRINČA?

Integralni pirinač je “nerafinisana” verzija belog pirinča. Za razliku od belog pirinča, integralni pirinač ima opnu i ljusku zbog kojih je pirinač i svrstan u nutritivno bogate namirnice. Opna i ljuska obezbedjuju celinu zrna, sadržeći niz hranljivih materija kao što su proteini, tiamin, kalcijum, magnezijum, vlakna i kalijum. Takodje, integralni pirinač ima niži glikemijski indeks od belog pirinča.

Glikemijski indeks (GI) ocenjuje hranu i piće na osnovu njihovog potencijala za podizanje nivoa šećera u krvi. Hrana koja ima visok glikemijski indeks, kao što je beli pirinač, lako će se razgraditi i uzrokovati porast šećera u krvi i nivoa insulina nakon obroka. Ovo je praćeno naglim padom nivoa šećera u krvi koji ima potencijal da bude fatalan, posebno kod dijabetičara. Šećer kod integralnog pirinča se postepeno apsorbuje što sprečava skokove šećera u krvi, žudnju za još šećera i promene raspoloženja.

Proizvođači dodaju belom pirinču dodatke u obliku sintetičkih vitamina i minerala , stvarajući “obogaćeni” beli pirinač. To omogućava da se njihovi proizvodi plasiraju u javnost kao hranjivi, iako su gvožđe, cink, magnezijum, vitamini i druge hranjive materije uklonjeni tokom procesa proizvodnje.

Istraživači sa “Harvard School of Public Health” su došli do rezultata da zamena belog pirinča integralnim može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Jedenje dve ili više porcija integralnog pirinča nedeljno je povezano sa manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Međutim, jedenje pet ili više porcija belog pirinča povezano je sa povećanim rizikom od iste. Ki Sun, profesor medicine u “Brigham and Women’s Hospital” u Bostonu, i kolege sa Harvarda procenjuju da bi zamena od 50 grama dnevno belog pirinča sa integralnim pirinčem smanjila rizik od dijabetesa tipa 2 za oko 16%. Takođe, zamena belog pirinča sa drugim celim žitaricama, kao što su ječam ili pšenica, povezana je sa smanjenjem rizika od 36%.

Takođe, ulje pirinčanih mekinja (ulje ekstrahovano iz tvrdog spoljašnjeg braon sloja pirinča) povezano je sa smanjenjem „lošeg“ holesterola. Loš holesterol je dobio svoje ime jer prenosi molekule masti u zidove arterija, što je jedan od uzroka ateroskleroze.

Sadržaj magnezijuma u ​​integralnom pirinču je četiri puta veći od onog u belog pirinču. Magnezijum je neophodan za funkcionisanje tela. Nizak nivo magnezijuma u ​​organizmu povezan je sa razvojem brojnih bolesti, kao što su astma, dijabetes i osteoporoza.

ZAKLJUČAK

Imajući u vidu sve gore navedeno integralni pirinač je sigurno bolji izbor u odnosu na beli pirinač jer u svom sastavu ima više vitamina i minerala, zajedno sa nižim glikemijskim indeksom. Samim tim, integralni pirinač ne izaziva veliki porast nivoa šećera u krvi, kao što to radi beli pirinač.

Izvor: dovemed.com

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!