28.07.12 Zašto danas postoje veoma gojazna deca?

Masne ćelije se kod dece ubrzano razmnožavaju !

Ćelije masnog tkiva su kod dece još nerazvijene, zovu se pre-adipociti. Ove
ćelije imaju ogroman potencijal za umnožavanjem.

Jedan od razloga zašto dolazi do gojaznosti kod dece je, između svih drugih i
upravo ovaj mehanizam umnožavanja ćelija zbog povećane potrebe
skladištenja masti.

Deca koja preterano mnogo jedu, stvaraju ogromnu količinu masti i potreba
za skladištenjem te stvorene telesne masti je velika.

Dečije telo se postara da se masne ćelije ubrzano razmnožavaju, a kada se
jednom umnože ove ćelije – adipociti, njihov broj ostane uvek isti i kasnije u
životu, pa taj veliki broj adipocita skladišti veliku količinu masti.

Deca koja imaju problem sa težinom, imaju isti problem i kad odrastu!

Deca koja su u periodu razvoja bila mršava, bez naslaga masnoća, u
glavnom u odraslom životnom dobu nemaju problem sa viškom težine,
naprotiv, deca koja su bila debeljuškasta u ranom detinjstvu, skoro u 80%
slučajeva imaju problem da održe idealnu težinu u odraslom dobu.

Masne ćelije su veoma aktivne u smislu sekrecije određenih hormona i
metaboličkih supstanci, pa su gojazna deca unapred osuđena da kasnije u
životu imaju brojne zdravstvene probleme, a pri tom i kraći životni vek.

Kod ljudi koji su gojazni od dečijeg uzrasta, potencijal za skladištenjem masti
je daleko veći nego kod ljudi koji u detinjstvu nisu bili gojazni, pa je i zbog
povećanog broja adipocita sama hormonska aktivnost kod njih poremećena.

Ovi ljudi se suočavaju sa mnogim bolestima u životu, daleko više nego
vršnjaci koji su imali normalnu telesnu težinu u detinjstvu (visok pritisak,
šećerna bolest, bolest srca i krvnih sudova i drugo).

Naravno, poznato je da su najsnažniji pokretači gušterače, odnosno
pankreasa na izlučivanje insulina, upravo prosti šećeri – beli šećer, žuti
šećer, med, itd (a njih ima u veoma velikom broju namirnica i grickalica,
pogotovo slatkiša, ali i u kečapu, koji deca toliko vole), kao i hidrogenizovane
biljne masnoće (a njih ima u praktično svakoj grickalici iz kese, u pecivu,
posnim kolačima i dr.).

Dijet cola i šećerna bolest

Napici, kao što su kafa i čaj sa dodatim šećerom (ili veštačkim
zasladjivačem) menjaju naš ciklus skladištenja i oslobađanja masti, voćni
sokovi takođe spadaju u kategoriju namirnica koje treba izbegavati između
obroka… posebno dijet pića, verovali ili ne, dijet cola je izazivač broj 1
šećerne bolesti u Americi u dečijem uzrastu.

(preuzeto iz: ‘’Mala škola fiziologije- Program hrono ishrane za početnike’’, dr Ana Gifing , Anti Aging diagnostic centar )

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!