23.01.13 Vodič za lekovite biljke

U različitim kulturama se u prevenciji i lečenju bolesti već više hiljada godina koriste isključivo lekovite biljke. Delotvorno dejstvo mnogobrojnih lekovitih biljaka koje se koriste i kod nas, dokazala su (pored pozitivnih iskustava koja su imali oni koji su ih uzimali) i brojna klinička ispitivanja.
U poslednje vreme, fitoterapija doživljava svoju renesansu i mnogobrojni ljudi rado bi koristili lekovito bilje kako bi sačuvali svoje zdravlje ali ne znaju koje biljke treba da odaberu, odnosno šta se od tih biljaka može očekivati.
U cilju lakšeg snalaženja u svetu lekovitih biljaka, napravićemo malo putovanje kroz taj svet.

Beli luk

koristi se već duže od 5000 godina. Sumeri i Egipćani su ga koristili u svojoj svakodnevnoj ishrani. U narodnom lečenju je poznat po tome što:

• Poboljšava apetit, pomaže varenje, oslobađa od vetrova
• Ublažava grčeve, čisti organizam od parazita, dezinfikuje creva
• Sprečava zakrečenje krvnih sudova, normalizuje krvni pritisak
• Čisti krv, sprečava nastanak karcinoma
• Antibiotik, leči rane i koristi se protiv lepre

Dokazano je da je uništavač klica širokog spektra, jača imunitet, delotvoran je protiv gljivičnih oboljenja i parazita, sprečava nastanak tromba i dobar je antioksidans. Izuzetno dobro deluje kod tegoba od katara i kašljanja.

Majčina dušica

Potiče iz oblasti Sredozemnog mora. Dobro je poznata kao začin ali i kao lekovita biljka. Majčina dušica ima :

• Sekretoličko i antibiotičko dejstvo, ublažava tegobe katara
• Oslobađa organizam od parazita, poboljšava varenje
• Umanjuje stres, jača živce
Spolja su je koristili već i u Egipatskoj kulturi, prvenstveno za ublažavanje bolova, dezinfekciju, zbog antibiotičkog dejstva kod kožnih problema, parenja lica i balsamovanja.

Eukaliptus

iz jugo-zapadne Australije je izuzetno dobar za inhalaciju, čisti disajne puteve, smanjuje upalu, ima sekretoličko dejstvo, stimuliše cirkulaciju, osvežava, rastvara sluz, dobro je sredstvo za ublažavanje bolova.

Passioflora

koja potiče iz Perua i Brazila smiruje, poboljšava cirkulaciju, pomaže oporavak pokožice, dezinfikuje.

Volujsko uvo

nije samo efikasno sredstvo za sprečavanje zakrečenja krvnih sudova već se koristi i kod problema sa mokrenjem, smanjuje otekline, koristi se za ispiranje grla i kao oblog.

Sandalovina

Uništava bakterije, viruse, poboljšava cirkulaciju krvi i limfe i zahvaljujući tome se koristi u lečenju kože i oboljenja vena donjih ekstremiteta.

Neven

je cvetao i u srednjem veku u baštama samostana i veoma su ga cenili kao efikasan lek koji se posle iskuvavanja stavljao na žive rane! Za vreme Prvog svetskog rata je predstavljao neprocenjivu vrednost u dezifenkciji rana i sprečavanju trovanja krvi. Smanjuje svrab, otekline, dobro deluje posle ujeda insekata, kod rana koje sporo zarastaju. Efikasno leči čireve, ekceme i gljivična oboljenja nogu. Pomaže stvaranju pokožice i sprečava nastanak kožnih infekcija.

Hajdučka trava

njeno antibiotičko dejstvo se koristilo u lečenju rana, čireva, oboljenja vena donjih ekstremiteta, kod sužavanja zidova krvnih sudova. Njeno dejstvo u zaustavljanju krvarenja su primenjivali kod krvarenja iz nosa i rana. Opušta grčeve, reguliše menstrualni ciklus, pospešuje rad žučne kese, pomaže oslobađanje od suvišne vode u organizmu, smanjuje krvni pritisak, pospešuje znojenje, smanjuje temperaturu, a mora se napomenuti i da je efikasno sredstvo za ublažavanje bolova.

Aloe Vera

Njena najefikasnija vrsta je Aloe Barbadensis Miller koja ima više od 240 aktivnih sastojaka. Poseduje toliko širok spektar dejstava da je teško sve nabrojati, ali ćemo ipak neka izdvojiti:

• Ublažava bolove, ima anestetsko dejstvo
• Smanjuje upale
• Izuzetno je sredstvo za normalizovanje imuniteta
• Prirodni antibiotik, uništava bakterije, viruse i gljivice
• Leči rane, poboljšava stvaranje pokožice, smanjuje osećaj svraba
• Vrši hidrataciju, regeneriše ćelije, usporava starenje
• Čisti organizam i pomaže mu da se oslobodi otrovnih materije, pospešuje varenje
• Smanjuje stvaranje kiseline u želucu, sprečava nastanak čira

Koristi se podjednako i za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu.

Kamilica

Ona se takođe može koristiti i za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Izuzetno efikasno smiruje kožu, upalu sluzokože, ublažava bol, dezinfikuje, ima antiseptično dejstvo i na tako osetljivom mestu kao što su oči. Posle prokuvavanja njenog cveta, njeno dejstvo smiruje, pospešuje varenje, sprečava upalu, ublažava grčeve, opušta (grčeve creva, menstrualne grčeve), jača živce i opušta od stresa.

Cimet

su poznavali i u starom Egiptu, a koristili su ga i Grci i Rimljani. Izuzetno je sredstvo za dezinfekciju, poboljšanje cirkulacije, opuštanje grčeva, smanjivanje tegoba od varenja, oslobađa od gasova i parazita. Koristi se protiv nazeba i prehlade kao čaj, a upotrebljavamo ga i kao miris i ulje za masiranje.

Syzygium aromaticum

je sušeni pupoljak zimzelenog drveta. Biljka je nastanjena na Filipinima odakle je do nas došla posredstvom Arapa. Njeno gajenje je do XVIII veka bilo moguće samo na Filipinima a švercere je čekala osuda na smrt. Ima afrodizijačko dejstvo, ali izuzetno dobro i dezinfikuje, ima antiseptičko dejstvo i opušta grčeve.

Anis

Je nastanjen na obali Sredozemnog mor. Sekretolik, ublažava katar i kašalj, pospešuje varenje i olakšava oslobađanje od gasova.

Kardamon

pospešuje varenje i oslobađa od gasova.

Pimenta officinalis

zajednički sa Kardamonom zajednički deluju kao anestetici i kao sredstva za ublažavanje bolova.

Đumbir

Kinezi ga koriste već 5000 godina. U Evropu jestigao u srednjem veku. Prvo su ga koristili u Italiji za poboljšanje potencije. Kineska i Indijska kuhinja ga koriste kao začin. Englezi ga koriste u proizvodnji piva, a u Grčkoj peku hleb koristeći đumbir. Izuzetno je sredstvo za smirenje želuca, opuštanje grčeva, pospešuje varenje i opušta od stresa. Smanjuje mučninu i gađenje posle hemoterapije, za vreme trudnoće, buđenje posle uspavljivanja, ublažava morsku i avionsku bolest. Veoma efikasno smanjuje upalu i bolove kod oboljenja zglobova i mišića. Upotrebljava se još i kod visokog pritiska, problema srčanog ritma i kao blago sredstvo protiv zgrušavanja krvi.

Gimnea Silvestre

Je izuzetna za oslobađanje organizma od suvišne vode , čisti organizam od otrovnih materija, sprečava absorpciju šećera, a ta dejstva se mogu još poboljšati dodavanjem pupoljka aloje.

Echinacea

potiče iz Amerike. Indijanci su je koristili kod ujeda zmija, insekata i upala usne šupljine. Već su se 1900 godine pojavljivali naučni radovi koji govore o njenom izuzetno povoljnom dejstvu na jačanje imunog sistema. Od 1930 godine je malo potamneo njen sjaj posle otkrivanja antibiotika, ali posle upoznavanja sa nuspojavama antibiotika 1970 godine „ponovo otkrivaju“ njena izuzetna dejstva, pa danas opet zrači nepromenjenim sjajem. Echinacea:
• Aktivira sistem imuniteta
• Pospešuje aktivnost T-ćelija
• Uništava viruse, bakterije, gljivice
• Štiti od prehlada i nazeba (katar, influenca, upala krajnika i sinusa)
• Ublažava tok bolesti, štiti sluzokožu
• Sprečava nastanak alergije, ublažava simptome ekcema
• Smanjuje upalu zglobova i kože

Hydrastis Canadensis

Ima antibiotičko dejstvo, lokalno uništava klice, pospešuje imunitet, sprečava razmnožavanje bakterija i virusa, opušta grčeve i smiruje.

Ginzeng (Ženšen)

Njeno ime znači „leči sve“. Poštuju je jer smatraju da produžava život. Fitoterapeuti u Kini i oblasti Sibira rado koriste Ženšen. Njegova dejstva su sledeća:

• Jača imunitet, pospešuje proizvodnju ćelija ubica (T-killer)
• Skraćuje vreme ozdravljenja od prehlade i influence
• Ona je adaptogena biljka; pomaže organizmu da se prilagodi stresu i povećava nivo hormona sreće (endorfina)
• Antioksidans, vezuje slobodne radikale, štiti od zaraza i jonizujućeg zračenja
• Poboljšava potenciju, povećava nivo testosterona, pospešuje proizvodnju spermatozoida

Zlatna Čia

Slično ženšenu i zlatna čia povećava potenciju i jača imunitet. Otkrili su je Maje i Indijanci.

Gingko Biloba

Jedna od najstarijih lekovitih biljaka koja je u Kini nastanjena već 200 miliona godina. On može doživeti i 1000 godina, ima stabilnu genetsku strukturu i otporan je na zagađenje sredine. Preživeo je i atomsku katastrofu Hirošime. Smatraju ga „dobročiniteljem mozga“. Njegova dejstva su sledeća:

• Širi krvne sudove, povećava elastičnost krvnih sudova i prokrvljenost mozga i ekstremiteta
• Sprečava nastanak tromba
• Antioksidant, izuzetno efikasno vezuje slobodne radikale

Može se veoma efikasno koristiti kod oboljenja krvnih sudova, problema sa srčanim ritmom, sužavanja moždanih ili perifernih krvnih sudova, problema sa memorijom, simptoma deterioracije, glavobolje, psihoze, zujanja u ušima, vrtoglavice, smetnje sa vidom, povremenog šepanja i grčeva koji se tada javljaju. Delotvorna je kod smrzotinskih oteklina, degeneracije žute mrlje, odbrane od komplikacija krvnih sudova, nedovoljne erekcije, regeneracije posle apopleksije, tromboze mozga. Kineska medeicina ga rado primenjuje kod obolelih od astme i za širenje bronhija.

Reishi

je gljiva koja reguliše imuni sistem, aktivira T- ćelije. Koristi se službeno kod terapije pacijenata obolelih od karcinoma. Važno je naglasiti njeno zaštitno dejstvo od alergije, za poboljšanje cirkulacije, regeneracije jetre, smanjenje upale i kod lečenja oboljenja zglobova i mišića. Povećava podnošljivost stresa, smanjuje simptome morske i avionske bolesti.

FO – TI

je vrsta gržđa koju treba spomenuti jer se smatra eliksirom života, sprečava starenje, poboljšava potenciju i štiti od oboljenja srca.

Slatki koren

Ima više od 150 aktivnih sastojaka. Ranije su mislili da mu je glavni materijal delovanja glycyrrhizin (glicirizin) koji je slatki, beli, kristalni materijal. Danas se zna da su glavni sastojci flavonoidi, polisaharidi i biljni estrogeni. Upotrebljavan je kod oboljenja jetre, u najvećem broju slučajeva upale jetre, ublažava bolove, opušta grčeve, opušta grč bronhija, sekretolik je, ublažava kašalj i upalu. Sprečava nastanak alergije, njegovo dejstvo rastvaranja sluzi se koristi u lečenju astme i ekcema. Veoma je jak antioksidans, jača imunitet, efikasno je sredstvo u borbi protiv virusa. Sprečava nastanak oboljenja srca i krvnih sudova. Leči čireve. One varijante koje ne sadrže glicirizin, pospešuju proizvodnju zaštitne sluzi zida jednjaka i želuca, štite od uticaja želudačne kiseline.

Lycium Barbarum

Je grm koji je nastanjen u severnoj Aziji. Kineski lekari ga koriste već 2000 godina zbog njegovog izuzetnog dejstva: izuzetno dobro sprečava starenje, popravlja vid, ulepšava kožu, čisti krv. Koriste ga u lečenju od opekotina, čireva, dekubitusa, gangrene, smrzotina. On je jak antioksidans, lekovita je biljka koja je podesna za ublažavanje nuspojava hemoterapije.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!