30.11.11 Vežbanjem do dobrog holesterola

Jedan od treninga u Health Club-u.
Ljudi koji žele da povećaju „dobri”, odnosno HDL holesterol uz pomoć fizičke aktivnosti, trebalo bi da se njom bave najmanje dva sata nedeljno, pokazuje istraživanje obavljeno na Tokijskom Univerzitetu Okanomicu.Već od ranije se znalo da fizička aktivnost podiže nivo HDL holesterola, ali japanski tim, na čelu sa dr Satoru Kodamom, hteo je preciznije da utvrdi odnos izmedju intenziteta i trajanja aktivnosti i nivoa holesterola, pa je u tu svrhu analizirao rezultate 25 studija, izveštava Rojters.Pokazalo se da se fizičkom aktivnošću mora sagoreti najmanje 900 kilokalorija nedeljno da bi ona imala pozitivno dejtvo na HDL holesterol. Ta potrošnja kalorija ostvaruje se fizičkom aktivnošću u trajanju od oko dva sata. 

Ako zadovolje taj uslov, fizički aktivne osobe mogu da povevćaju svoj HDL holesterol za skromna, ali ipak značajna 2,53 mg/dL, što odgovara petoprocentnom smanjenju rizika od srčanog oboljenja kod muškaraca i osmoprocentnom smanjenju rizika kod žena. 

Takođe je ustanovljeno da je nužno da fizička aktivnost bude redovna, ali da ni njen intenzitet ni njena učestalost nisu od uticaja na HDL holesterol. Dužina svakog pojedinačnog bavljenja fizičkom aktivnošću, medjutim, ima uticaja na nivo povećanja dobrog holesterola – na svakih 10 minuta više, nivo HDL holesterola povećava se za dodatnih 1,4 mg/dL.Japanski istraživači su konstatovali da fizička aktivnost najviše povećava nivo dobrog holesterola kod onih osoba čiji je indeks telesne mase (BMI) niži od 28, a ukupan nivo holesterola 220mg/dL ili veći.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!