5.06.12 Veštački zaslađivači gori od šećera!!!

Zašto su veštački zaslađivači gori od šećera?

Aspartam i drugi veštački zaslađivači su još snažniji okidači izlučivanja insulina od prostog, brzog šećera…

Šta se zapravo dešava: mi popijemo dijet piće ili kafu za zaslađivačem… nivo insulina odjednom poraste, a mi u krvi nemamo nikakav nov unos takozvanog brzog šećera koji treba da se metaboliše. Sad odjednom postaju zbunjeni i pankreas i masne ćelije, odnosno adipociti, jer je došlo do lažne uzbune…

Počinje aktivacija brojnih hormona i enzima, a kako ne postoji ništa značajno u krvotoku što treba da se prebaci u fabriku za stvaranje energije, ponovo dolazi do principa reakcije na pretnju i mi zaključamo sva moguća vrata na ćelijama masti, pa ključ čak i zaturimo na neko vreme. Posledica toga je da se sve što pojedemo kasnije automatski skladišti u masno tkivo čime se gubi svrha uzimanja veštačkih zaslađivača.

Neki od veštačkih zaslađivača su izuzetno kancerogeni

Ne treba smetnuti sa uma ni to da su neki veštački zaslađivači izuzeto kancerogeni od kojih je Aspartam jedan od najkancerogenijih poznatih zaslađivača, a njegov indeks kiselosti je 40, apsolutno najveći od svih namirnica koje unosimo.

Znači, uslovno rečeno, zdravije je popiti slatko piće, nego ono sa veštačkim zasladjivačem. Ali, zaista USLOVNO !

Potrebno je biti oprezan sa vitaminima u šumećem obliku, na bočici na kojoj piše – bez šećera ili sugar free, UVEK postoji dodatak zaslađivača kao što su aspartam, sorbitol, saharin, ciklamat itd.

Koristite fruktozu

Zbog jedne dobre osobine fruktoze, najzdravije je unositi taj šećer, jedino fruktoza, od svih šećera ne dovodi do snažnog porasta nivoa insulina. Takođe, ponovo se kod nas pojavio prirodni zaslađivač, STEVIA, to je biljni ekstrakt, nema kancerogenih efekata, ne aktivira pankreas, plus, izuzetno je bazna supstanca, pa deluje i kao zaštitnik imuniteta.

(deo teksta preuzet iz: „Mala škola fiziologije — Program hrono ishrane za početnike”, dr Ana Gifing, Anti Aging diagnostic centar)

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!