1.10.19 UZROCI I LEČENJE ZUJANJA U UŠIMA (TINITUS)

Oko 10% odraslih osoba ima neki oblik zujanja u ušima (pulsiranje, pištanje, šištanje, cvrčanje, žubor vode, fijukanje, itd.). Dijagnoza zujanja zavisi od uzroka i vrste.

KOJI SU UZROCI ZA POJAVU ZUJANJA U UŠIMA?

Zujanje nastaje kada se desi neka od prepreka u prenosu zvuka od spoljna sredine do centara za sluh u kori velikog mozga. Na nivou slušnog kanala to može biti nakupljanje ušne masti (cerumena). U srednjem uhu to može biti upala, otoskleroza, oboljenje Eustahijeve tube, sekret u uhu.

U unutrašnjem uhu gde je i najveći broj uzroka mogu biti oštećenja završnih delova slušnog živca (staračka nagluvost, akustična trauma, akutna nagluvost, Menierova bolest).

Na daljem putu do centra u mozgu, mogu se naći mnogi uzroci: tumori slušnog živca, multipla skleroza, posledica povrede glave, vaskularna oboljenja, hipertenzija.

VRSTE ŠUMOVA

Šumove delimo na jednostrane i obostrane, a zatim na akutne i hronične. Hronični se dalje dele na ‘kompenzovane’ kada ih pacijent solidno podnosi i ‘dekompenzovane’ kada su nepodnošljivi i utiču na san, rad, raspoloženje, volju za životom.

LEČENJE ZUJANJA U UŠIMA

Lečenje se sprovodi na nekoliko načina:

  • Prema uzroku, kada se uzroci uklanjaju i time zujanje nestaje;
  • Lekovima za podsticanje cirkulacije;
  • U hiperbaričnoj komori – kod naglog gubitka sluha i zujanja;
  • Tinitus ponekada predstavlja psihičko opterećenje i tada se leči antidepresivima;
  • Ponekad se koristi i tinitus maskeri koji proizvode prijatne i sigurnije šumove;
  • Slušnim aparatima koji pojačavaju šumove iz okoline;
  • Tehnika potiskivanja ili tinitus retrening terapija koja se zasniva na činjenici da je slušni sistem postavljen tako da ne registruje sve zvukove iz okoline – selektuje ih (npr. zvuk frižidera, ili sata).

Na zujanje u uhu, ukoliko nije povezano sa krvnim pritiskom, ne utiče hrana i piće, a svako zujanje na prvom mestu zahteva pregled i audiološku obradu od strane otorinolaringologa.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!