27.06.18 ŠTA SU UGLJENI HIDRATI A ŠTA ŠEĆERI NA ETIKETI NUTRITIVNE VREDNOSTI PROIZVODA

Gotovo svakodnevno gledamo etikete na proizvodima i čitamo nutritivne vrednosti proizvoda ali često nastane zabuna šta se podrazumeva pod ugljenim hidratima a šta pod šećerima.

Termin ugljeni hidrati se često koristi kao sinonim za saharide, grupom koja obuhvata šećere, skrob, i celulozu. Saharidi se dele u četiri hemijske grupe: monosaharide, disaharide, oligosaharide, i polisaharide. Generalno se, monosaharidi i disaharidi, koji su manji ugljeni hidrati (imaju nižu molekulsku masu), nazivaju šećerima.

Dok je naučna nomenklatura ugljenih hidrata kompleksna, imena monosaharida i disaharida se veoma često završavaju sa sufiksom -oza. Na primer, grožđani šećer je monosaharid glukoza, trščani šećer je disaharid saharoza, a mlečni šećer je disaharid laktoza.

Pogledajmo jednu etiketu sa nutritivnim vrednostima

Ugljeni hidrati predstavljaju ukupnu količinu ugljenih hidrata u proizvodu uključujući šećere, skrob i celulozu (vlakna). Dok šećeri predstavljaju samo “brze” ugljene hidrate (monosaharidi i disaharidi).

Veoma je bitno da prilikom kupovine proizvoda uzimate one sa malom količinom šećera jer su to najčešće neupotrebljive kalorije koje se ne mogu iskoristiti i automatski se pretvaraju u masno tkivo i izazivaju povećanje telesne kilaže. Brzi ugljeni hidrati trebali bi se jesti isključivo nakon fizičke aktivnosti kada su potrebe za ugljenim hidratima visoke ili za vreme aktivnosti(gelovi, šećer..) jer oni uzrokuju nagli porast šećera u krvi nakon čega sledi nagli pad te hipoglikemijska reakcija.

Takođe uzimajte proizvode sa većom količinom vlakana. Vlakna su, uglavnom, sastavni delovi biljnih ćelija, koji uneti hranom, u tankom crevu ne podležu procesu varenja. U debelom crevu pod dejstvom bakterija se samo delimično razgrađuju. Vlakna imaju glavnu ulogu u prevenciji intestinalnih (digestivnih poremećaja), značajna su za regulisanje dijabeta, smanjenje holesterola u krvi i lečenje gojaznosti.

Za razliku od makronutrijenasa (drugih ugljenih hidrata, belančevina i masti) koji organizmu daju neophodnu energiju, biljna vlakna ne daju organizmu energiju, ali zbog toga što se pretežno nalaze u biljnoj hrani predstavljaju dragocen izvor vitamina i minerala i imaju važnu ulogu u organizmu.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!