30.11.11 Srčane slabosti kod žena imaju drugačije simptome nego kod muškaraca

Svaka peta žena u Sjedinjenim Državama pati od neke srčane poteškoće ili bolesti. A, od bolesti srca umire značajno više žena nego muškaraca.

Jedno novo ispitivanje, međutim, pokazuje da se kod mnogih žena pogrešno postavi dijagnoza jer su njihovi simptomi drugačiji od simptoma koji se javljaju kod muškaraca. 

Lekari su sproveli ispitivanje na više od 20 hiljada pacijentica u 14 zemalja i ustanovili da 8 posto od onih kod kojih je otkrivena srčana bolest nikad nije osetilo nikakvu bol u prsima. Upravo kod tih žena, bez bolova u prsima, tri puta je veća verovatnoća da će umreti od srčane bolesti. 

Umesto jakog bola, žene često pate od nedostatka daha ili bola u lopatici, čeljusti ili vratu, ili se dožive ‘napade’ jakog znojenja, mučnine, povraćanja ili nesvesti. Dijagnostički testovi koje lekari koriste za otkrivanje srčanih bolesti, poput EKG-a, kod žena ponekad ne pokazuju pravo stanje stvari zbog hormonalnih fluktuacija. 

Lekari kažu da bi ehokardiogram mogao biti bolji test za žene, jer kardiolozi mogu videti stvarni protok krvi kroz srčane komore. 

Ispitivanje preporučuje da lekari – posebno oni u odeljenjima za intenzivnu dijagnostiku – obrate više pažnje na često vrlo diskretne znakove koji bi omogućili ranu dijagnozu srčanih poteškoća kod žena.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!