Health Club Logo

REN NIJE SAMO DOBAR ZAČIN, ON JE I ODLIČAN ZA ZDRAVLJE

Ren je biljka, koja se koristi kako kao povrće, tako i kao začin. Pored toga on ima višestruke koristi po naše zdravlje, a mnogi ga svrstavaju u prirodne lekove.


Ren je biljka, koja se koristi kako kao povrće, tako i kao začin. Pored toga on ima višestruke koristi po naše zdravlje, a mnogi ga svrstavaju u prirodne lekove.

Ren je bogat vitaminom C (više od 100 miligrama u 100 grama svežeg korena), a tu su i glikozid, morozin, sinigrin, glutamin, glukoza, kalijum, kiseli sulfat, kao i eterična ulja koja mu daju ljutinu.

Ren se preporučuje za čišćenje krvi, izbacivanje kamena i peska iz bubrega, za znojenje i izbacivanje mokraće. U narodu se koristi kao lek protiv bolesti pluća, reume, gihta, kijavice, za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva, protiv skoruba.

Dragocen je i kao stimulator organa za varenje, izaziva pojačanu sekreciju želudačnih i crevnih žlezda, kao i žuči i pankreasa. Pomaže kod uništavanja koli-bacila.

RECEPTI:

Evo nekoliko zanimljivih recepata koje možete da isprobate u svojoj kuhinji. Svi sastojci dostupni su na našem tržištu.

PROTIV UPALE SINUSA

Na zagrejanu ringlu se stavi šerpa sa narendanim renom i malo vode. Kad počne da isparava, šerpu sklonite sa šporeta, sagnite se nad nju, glavu pokrijte peškirom i udišite isparenje do desetak minuta. Najbolje je da se to uradi pred spavanje.

KOD OBOLJENJA SRCA I KRVNIH SUDOVA

Drvenom kašikom izmešati pet supenih kašika rena, sok od tri limuna i dve čaše meda. Uzimati po kašičicu tri puta dnevno, sat pre jela, tokom dva meseca. Mešavinu čuvati poklopljenu na hladnom mestu.

ZA JAČANJE PLUĆA

Deset grama narendanog rena preliti sa dva decilitra ključale vode i ostaviti poklopljeno nekoliko minuta. Procediti i piti mlako. Dnevna doza je 2-3 manje šolje.

KAŠA PROTIV ASTME

Četiri supene kašike rendanog rena pomešati sa šoljom jabukovog sirćeta i kuvati na tihoj vatri. Kada se ren razmekša procediti i dobijenoj količini dodati istu količinu meda.
Proceđenu tečnost još malo kuvati (na laganoj vatri) sa medom, dok se masa ne zgusne.

Pomešati kuvani deo i ren i ostaviti da se ohladi. Držati zatvreno u frižideru, uzimati ujutru i uveče po jednu kašiku.

LEKOVITA TINKTURA

Veoma korisna u lečenju gnojnih rana, bolova i otoka. Koren se izrenda, pomeša sa alkoholom i ostavi na tamnom mestu da stoji dve nedelje. Dobijeni ekstrat se stavlja na bolna mesta.

Izvor: stetoskop.info


12.03.2019.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram