15.02.18 PRIRODNI OSVEŽIVAČI VAZDUHA

Ukoliko ste ljubitelj prijatnih, svežih i prirodnih mirisa, a vodite računa o okolini, danas ćete saznati kako da osvežite vazduh u svom domu na prirodan način.

Mnogi ljudi pribegavaju hemijskim osveživačima vazduha, koji su, međutim, štetni po zdravlje i životnu sredinu. Osveživači prostora u vidu spreja su posebno opasni, jer su njihovi glavni sastojci hloroflorougljenici, poznatiji kao freoni. Kada dospeju u više slojeve atmosfere, freoni se razlažu pod dejstvom UV zraka, smanjujući debljinu ozonskog omotača.

Pred vama je lista recepata za pravljenje prirodnih osveživača koji nisu skupi, lako se prave, lepo mirišu, a njihove sastojke verovatno već imate kod kuće.

Soda bikarbona i limun

Ovo je naizgled jednostavna, ali vrlo efikasna kombinacija: dok soda bikarbona odlično upija mirise, limun vazduhu daje osvežavajući citrusni miris.

Kako biste napravili ovaj osveživač, potrebni su vam teglica sa poklopcem, šolja sode bikarbone i jedan limun.

Sipajte šolju sode bikarbone u teglicu, a zatim izbušite rupice na njenom poklopcu. Oljuštite limun i isecite koru na komadiće. Ubacite koru u sodu bikarbonu, a zatim zatvorite teglu i postavite je na željeno mesto (npr. pored kante za smeće).

Svećica od pomorandžine kore

Osim što ćete dobiti svoju dnevnu dozu vitamina C, konzumiranjem jedne pomorandže dnevno možete učiniti svoj dom svežim i prijatnim.

Za pravljenje ove svećice potrebna vam je kora jedne pomorandže i nekoliko kapljica maslinovog ili esencijalnog ulja. Presecite pomorandžu na pola, izvadite jezgro pomoću kašičice, ostavljajući peteljku na sredini. U dobijenu “čašicu” sipajte dve-tri kašičice ulja i ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim zapalite peteljku.

Kafa

Verovali ili ne, kafa ume odlično da neutrališe neprijatne mirise u kuhinji!

Kako biste uklonili mirise poput belog ili crnog luka, ispecite nekoliko zrna kafe u rerni, ili postavite u kuhinji nekoliko posudica sa svežom mlevenom kafom.

Osim toga, u svaku novu kesu za smeće prethodno sipajte malo mlevene kafe, kako biste neutralisali neprijatan miris.

Mirišljava loptica od pomorandže i karanfilića

Reč je o starom, ali proverenom receptu, koji je na zapadu veoma popularan u vreme novogodišnjih praznika.

Za njega vam je potrebna jedna pomorandža (ili neko drugo citrusno voće), šaka karanfilića, nekoliko čačkalica i ukrasnih traka (po želji).

Probušite čačkalicom rupice u pomorandžinoj kori, a zatim u njih smestite karanfiliće. Broj i raspored karanfilića određujete sami. Pre ubacivanja karanfilića možete, ukoliko želite, oguliti delove kore, kako bi pomorandža pustila više mirisa. Nakon ubacivanja karanfilića, pomorandžu možete uvaljati u začin (cimet ili oraščić), radi dodatnog mirisa.

Ovako napravljene mirisne kuglice mogu da traju tri do četiri dana. Kako biste im produžili rok trajanja, poželjno je da ih noću držite u frižideru.

Kuvani potpuri

I ovo je recept koji ima dugu tradiciju, a veoma je popularan, jer su mogućnosti kombinovanja sastojaka gotovo neograničene.

Šta vam je potrebno? Esencijalno ulje (kokosovo, vanilino, bademovo, javorovo…), voće (citrusi, jabuke ili brusnice), začini (cimet, karanfilić, ruzmarin…).

Zagrejte u manjoj šerpi vodu u koju ste prethodno stavili esencijalno ulje, komadiće voća i začine po želji. Čim voda počne da ključa, smanjite temperaturu na umerenu i pustite da se lagano krčka još neko vreme, dok ne pusti miris. Nakon toga, potpuri možete sipati u teglu i čuvati u frižideru do naredne upotrebe. Jedna mešavina može se koristiti i do sedam dana, u zavisnosti od sastojaka koje ste koristili (citrusno voće najduže traje).

U ovu mešavinu, ukoliko želite, možete staviti i borove iglice ili kesicu omiljenog čaja.

Izvor: www.ekokutak.zivotinje.rs

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!