29.09.15 Prirodni izvori gvožđa

Prirodni izvori gvožđa koji se najbolje apsorbuje nalaze se u posnom mesu i mesu živine, žumancu i ostrigama. Gvožđe koje se teže apsorbuje, nosi naziv nehem i nalazi se u tamnozelenom povrću, kao i u onom koje ima izraženu tamnocrvenu boju.Crveni kupus, cvekla, pasulj, žitarice, prava su riznica gvožđa.

Ovaj mineral ne može da se iskoristi iz svih namirnica podjednako bez obzira na njegov procenat u njima. Najbolje će se iskoristiti iz namirnica životinjskog porekla iako ga u nekim namirnicama biljnog porekla ima znatno više.

Za apsorpciju gvožđa, svakako je neophodan i vitamin C, ali pošto organizam nema sposobnost akumuliranja tog vitamina i višak se izlučuje urinom, preporuka je da se unosi u malim dozama tokom celog dana ili da se koriste preparati sa “odloženim oslobađanjem”.

Srčani bolesnici oprez!

Ipak treba biti oprezan sa primenom gvožđa. Višak gvožđa u organizmu može biti visok faktor rizika za srčane bolesnike. Preporuka je da se s vremena na vreme proveri nivo gvožđa u organizmu. Istovremeno dobiće se jasna slika da li je potrebno u ishranu uvesti namirnice bogate gvožđem ili mineral nadoknaditi kao dodatak u tabletama.

Izvor: “Hrono ishrana za početnike”, dr Ana Gifing

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!