15.05.12 Pripremite zdrav doručak

Poštujući principe hrono ishrane dajemo vam predloge kako da osmislite svoj jutarnji obrok.

Primeri jelovnika za doručak

Dobro je popiti povremeno svež sok od pomorandže (svež ceđeni sok je alkalan, odnosno baznog pH dok je pasterizovan kiselog pH, što je nepovoljno za organizam, dugotrajno zakiseljavanje organizma dovodi do slabljenja imunog sistema, a veoma često do povećanja telesne težine). Ovo je jedino voće osim limuna koje je dozvoljeno povremeno unositi ujutro, jer ima veoma malu količinu voćnog šećera, a veliku količinu izvesnih enzima koji olakšavaju varenje (ujutro je prirodna sekrecija enzima koji učestvuju u varenju voća minimalna).

1. Tostiran integralni hleb

Hleb treba tostirati, jer se tada aktivnost kvasca smanji ili poništi, što olakšava mršavljenje ili održavanje idealne težine), maslac, odnosno puter i kiselo mleko (jogurt treba izbegavati, jer tehnološki postupak u proizvodnji jogurta dovodi do fiziološke reakcije u organizmu, tako da je moguće stvaranje masnih naslaga na stomaku i bokovima, a kod muškaraca često i na podbratku). Takodje je dozvoljen i tostiran hleb sa puterom i džemom bez šećera (najbolji je izbor džem bez ikakvog dodatog šećera ili onaj sa dodatom fruktozom – ova fruktoza ne podiže nivo insulina, jer za razliku od šećera iz svežeg voća, ne dovodi do aktivacije pankreasa!).

2. Palenta

Sa feta sirom ili kravljim mladim sirom, kiselo mleko.

3. Kifla i kiselo mleko

Kifla neka bude od heljdinog ili kukuruznog brašna, čaša kiselog mleka sa 2.8 ili 3.2% masnoće.

4. Pržena jaja

Može i više jaja, a u tom slučaju treba ukloniti žumanca (dovoljno je u toku sedmice pojesti 4 žumanca, dok za unos belanaca ne
postoji nikakvo ograničenje), sa prženom ili svežom šunkom, paradajz, sir, kiselo mleko, čaj ili kafa.

5. Musli

Kiselo mleko ili voćni jogurt (voćni jogurt se preporučuje povremeno za doručak, iako ne pripada pravom hrononutritivnom obroku za doručak – iz psiholoških razloga; neće nauditi ako se povremeno pojede, a može doneti zadovoljstvo punog ukusa kod onih koji su navikli na ovakav ukus).

6. Tost sa puterom i šunkom

Sa puterom i šunkom, žuti sir – kačkavalj, trapist, gauda, kiselo mleko, krastavac.

7. Tost sa kajmakom

Kajmak, tost, tvrdo kuvana jaja (1-2 cela, ostala bez žumanca), kiselo mleko, paradajz.

8. Proja

Proja od kukuruznog brašna sa sirom. (Možete je praviti u modlama na mafine.)

9. Pita

Pita na plotni (kora za gibanicu ili pitu se premaže sa svežim mućenim jajima i mladim sirom, zatvori se u obliku kvadrata ili trougla i ispži na malo ulja).

10. Gibanica

Tradicionalno ispečena gibanica sa kiselim mlekom.

Praška šunka, pileće i ćureće grudi su dozvoljene, pečenica takođe, ali bi trebalo biti oprezan sa namirnicama kao što su paštete, viršle i nekim suhomesnatim poizvodima – ukoliko ne znamo tačan sastav i količinu aditiva.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!