Idealno vreme za unos namirnica koje lako i brzo daju energiju i lako se
skladište i otpuštaju, je upravo ujutru. To su ugljeni hidrati (hleb, razne cerealije i masti životinjskog porekla – maslac, kajmak, sir itd).
Idealno vreme za unos namirnica koje lako i brzo daju energiju i lako se
skladište i otpuštaju, je upravo ujutru. To su ugljeni hidrati (hleb, razne cerealije i masti životinjskog porekla – maslac, kajmak, sir itd).
U programu hrono ishrane je od osnovnog značaja primeniti znanja o
medicinskoj grani koja se zove hronobiologija, o vrsti namirnica,
iskoristljivosti, kao i o vremenu kad se elementi skladište, a kad se
energetske rezerve otpuštaju iz adipocita, odnosno masnih ćelija.
Već samo dobrim kombinovanjem ovih principa, mi imamo zdrav pristup
ishrani i time pomažemo uspostavljanju ravnoteže u našem metabolizmu,
kao i telesnoj težini koja je idealna za nas.
Ujutru ćelije našeg tela zahtevaju energiju i tada masne ćelije otpuštaju
uskladištenu mast daleko lakše nego bilo kad kasnije u toku dana.
Idealno vreme za unos namirnica koje lako i brzo daju energiju i lako se
skladište i otpuštaju, je upravo ujutru. To su ugljeni hidrati (hleb, razne cerealije i masti životinjskog porekla – maslac, kajmak, sir itd).
Eliminacija doručka je najteži mogući prekršaj u ishrani, jer jedino jutarnji unos hrane aktivira masne ćelije da bez oklevanja ispuštaju iz svog skladišta masti i to vrlo intenzivno.
Ako ujutro preskačemo obrok, nakon noćnog stvaranja masnoća, umesto da
dođe do jutarnjeg oslobađanja rezervi, uz veliku aktivnost hormona
kortizola, naše telo, naprotiv, nastavlja sa skladištenjem, jer je zabrinuto što
nema novog unosa hranjivih supstanci.
Uveče se moramo prebaciti na ekonomičniji bio-mod, jer je to vreme kad telo
prirodno skladišti mast.
Naše ćelije su u večernjim satima već zamorene i lenje, (kortizol, hormon
budnosti se mnogo manje luči, počeo je da se luči hormon sna) i ćelije po
liniji manjeg otpora, žude za brzim šećerima, da bi ih lakše i sa manje napora
uskladištile.
Ovo je najčešći problem koji se javlja kod ljudi koji nepravilno rasporedjuju
obroke – organizam počinje da žudi za slatkišima! Najpre uveče, a nakon
nekog vremena i u svako doba dana!
Ako uveče unesemo masnoće i šećere, mi smo upravo dodali materijala
našim ćelijama da uskladište ekstra mast, tačno na vreme kad one to i inače
rade, i kad je oslobađanje masti samo simbolično, bez obzira na fizičku
aktivnost .
Idealna hrana za večeru su jela poput grilovane piletina/ćuretina, teletina, tunjevina ili kuvana jaja (samo belanca) i mladi sir sa izborom od dve ili više sveže salate.
Tu takođe spade i riba, poput skuše, lososa, tune i druge), obavezno ih treba jesti sa sezonskim salatama prelivenim hladnoceđenim uljima, koja su bogata polinezasićenim masnoćama.
Najlakši način da izbegnemo sve probleme je pridržavanje unosa hrane od 3
puta u toku dana, (od 8h do 20h, sa pauzom od 4 sata izmedju obroka) a
naročito je važno u toku prepodneva uneti najveću količinu različitih hranjivih
supstanci.
(preuzeto iz: ‘’Mala škola fiziologije- Program hrono ishrane za početnike’’, dr Ana Gifing , Anti Aging diagnostic centar )
Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.
Nema izgovora!