24.08.12 Previše žena se pregleda kod „Dr Google-a“

Sve više žena umesto da ode na pregled kod svog lekara radije konsultuje „Dr Google“.

Ne postavljajte sami sebi dijagnozu !

Alarmantno istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da jedna od 4 žene radije koristi internet da sama sebi postavi dijagnozu bolesti umesto da ode kod svog lekara. Tada nastaju problemi jer su to najčešće pogrešne dijagnoze koje rezultuju nabavljanjem pogrešnih medikamenata i na taj način samo pogoršavaju svoje trenutno zdravstveno stanje.

Istraživanje u kojem se došlo do ovog šokantnog podatka je vršeno tokom svetskog dana borbe protiv bakterijske vaginaloze (BV). Ukoliko se na vreme ne leči ova bolest može da prouzrokuje niz užasnih problema poput neplodnosti, polno prenosivih bolesti i pobačaja tokom trudnoće.

To je samo jedan od mnogih zdravstvenih problema koje žene pokušavaju da reše konsultujući internet, i na kraju se to „samolečenje“ najčešće završi sa lošim posledicama. Polovina ispitanika u ovom istraživanju je priznala da uvek pokušava sama da se izbori sa ovim „sramotnim“ (polnim bolestima) zdravstvenim problemima.

Više od jedne četvrtine žena koje su rizikujući kupile pogrešne medikamente pokušavajući same da se izleče, su napravile tako više štete nego koristi. Jedna od 10 žena je priznala da je sopstvenim izborom preparata prouzrokovala veliki broj neželjenih efekata.

Nepotrebna panika

U mnogim slučajevima, žene previše čitajući i verujući informacijama koje pronađu na internetu same sebi postavljaju dijagnozu , i počinju bez potrebe da paniče, iako u stvarnosti nemaju nikakvih zdravstvenih problema.

„To je zabrinjavajući trend“, objašnjava Penny McCormick, zastupnik „Balance Activ“-a, on takođe kaže da nam internet daje bogatstvo informacija koje mogu biti korisne da bi smanjili zabrinutost sve dok ne dođemo do našeg lekara, ali rezultati ovog istraživanja takođe pokazuju koliko je lako napraviti grešku kad pokušavamo da sami sebi da odredimo dijagnozu.

Naučite da prepoznate prave informacije

„Veoma je važno da naučimo da prepoznamo pouzdane i proverene informacije na internetu i tek tada ćemo biti u stanju da odlučimo koji su to zdravstveni problemi koje možemo sami dijagnostifikovati i lako izlečiti a koji problemi zahtevaju pomoć profesionalnog medicinskog osoblja.“, zaključuje Penny McCormick.

Ovo istraživanje pokazuje da je glavni razlog zbog čega žene ne idu kod doktora vreme koje je potrebno da se provede čekajući dok ne stignu na red. To ponekad traje danima pa čak i mesecima. U međuvremenu one pretražujući internet pokušavaju da same reše problem i tako dolaze do pogrešnih zaključaka.

Vreme koje je potrebno da se dođe do doktora nije razlog da se sami lečite, poručuju eksperti. Oni daju jasnu poruku.

Idite i posetite svog lekara umesto što se pregledate na Google-u.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!