30.11.11 Predlozi za kvalitetan, zdrav obrok

Izvor slike: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pijaca_NS.JPG



Predlozi za brz, jednostavan ali pre svega zdrav obrok. Trudio sam se da svi sastojci potrebni za ove obroke budu svima poznati i dostupni tj. da se lako mogu pronaći. Nadam se da ću Vam bar malo pomoći u izboru kvalitetnog obroka.

1. Sataraš sa piletinom



Potrebni sastojci:

  • 
riža,
  • 
pileće belo meso, 

  • crvena paprika, 
  • 
glavica crvenog luka, 
  • 
čen belog luka, 
  • 
3 kašike maslinovog ulja, 
  • 
voda, 
  • 
vegeta,
  • so i biber po želji



Način pripreme

Meso iseckati na kockice, papriku isto tako, luk iseckati što sitnije. 
U zagrejanom maslinovom ulju pržiti piletinu sa lukom, kad je to upola pečeno dodati papriku i sve zajedno dobro upržiti i u to dodati rižu i vodu. 
Kuvati oko 15min na laganoj temperaturi uz često mešanje. 

2. Piletina sa medom



Potrebni sastojci

  • 

Pileće belo meso,
  • 
med,
  • 
limun
,
  • soja sos
,
  • kari




Način pripreme



U činiju se stave tri kašike meda, limun, soja sos i malo karija. U tu smesu se stavi naseckana piletina i ostavi se da odstoji sat vremena. Na kraju se stavi u teflon sa maslinovim uljem i prži se dok se ne karamelizira. Preporučuje se da se služi sa rižom u koju se stavi malo vegete.

3. Salata od krompira i ribe



Ovo može posluziti kao salata ili glavno jelo. 



Potrebni sastojci

  • Fileti oslića, ili fileti neke druge ribe, 
  • 
limun,
  • 
glavica luka, isečena na tanka rebarca,
  • 
paprika, isečena na tanke kriškice,
  • krompir, 
  • 
maslinovo ulje,
  •  
so



Za preliv

  • Voda
,
  • mešavine suvih začina po želji,

* 
maslinovo ulje 




Način pripreme



Ribu oprati i osušiti kuhinjskim papirom, zatim posuti sokom od jednog limuna i ostaviti da stoji oko 30 – 60 minuta. 
U međuvremenu skuvati krompir ali paziti da se ne prekuva, iseći ga na tanke kriške, preliti uljem i ostaviti da stoji. 
Pripremljenu ribu skuvati u blago posoljenog vodi, ohladiti i iseći na manje komade. 
U posudu izmešati biljni začin za salatu sa vodom i preostalim limunovim sokom, pa ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim umešati i ulje. 


Sastaviti krompir i ribu sa isečenim lukom i paprikama, salatni preliv preliti preko pripremljene salate i dobro izmešati. Ohladiti i služiti.

4. Piletina sa paradajzom



Potrebni sastojci

  • Pileće belo meso
,
  • paradajz, 
  • 
glavica crnog luka,
  • čen belog luka,
  • 
malo maslinovog ulja,
  • 
so, biber,
  • 
peršun,
  • 
pirinač



Način pripreme


Na zagrejanom ulju propržiti pirinač, posoliti ga i zaliti dvostrukom količinom vrele vode u odnosu na pirinač. Lagano mešati par minuta. Posudu poklopiti i nakon 5 minuta skinuti sa vatre. Pileće belo meso iseći na kocke i propržiti na zagrejanom maslinovom ulju. Kad je meso gotovo, izvaditi ga iz tiganja, a na preostaloj masnoći propržiti sitno sečeni crni luk. Kad luk porumeni, dodati oljušten i na kocke isečen paradajz.

Posle 10 min. dodati sitno sečeni beli luk i začine. U sve to dodati ranije pripremljenu piletinu i nastaviti sa kuvanjem još oko 5 minuta. Jelo blago začiniti po ukusu, i servirati uz ranije pripremljen pirinač i uz salatu od svežeg kupusa.

5. Oslić sa lukom 



Potrebni sastojci

  • Oslić,
  • limun
,
  • kašičica aleve paprike,
  • 
crni luk,
  • 
2 čena belog luka,
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  • 
125 ml supe iz kocke,
  • 
malo belog vina,
  • 
vezica pršunovog lista,
  • 
so, 
biber



Način pripreme


Ribu očistiti, poprskati limunovim sokom, posoliti, pobiberiti i utrljati u nju alevu papriku. Male glavice crnog luka i izgnječen čen belog luka propržiti na maslinovom ulju. Naliti supom i belim vinom i dinstati desetak minuta. Luk preručiti u posudu za pečenje i celu ribu staviti preko luka. Peći u pećnici 20 minuta.

Pečenu ribu posuti seckanim peršunovim listom i ukrasiti kolutovima limuna.



6. Pileća salata


Potrebni sastojci

  • Pileće belo meso
,
  • krompir
,
  • kiseli krastavčići,
  • 
pavlaka,
  • 
so, biber



Način pripreme


Skuvati piletinu, očistiti je od kostiju i sitno iseckati. Dodati, prethodno skuvan u ljusci, krompir seckan na kocke i kisele krastavčiće, takođe seckane na kockice. Sve to sjediniti, posoliti, pobiberiti po ukusu, dodati pavlaku i promešati.
 

7. Slano – slatka salata



Potrebni sastojci

  • Šargarepa,
  • 
celer,
  • 
jabuka
,
  • suvo grožđe,
  • 
orah,
  • 
vezica peršunovog lista



Za preliv

  • Mešavina meda, soli, sirćeta i maslinovog ulja



Način pripreme


Povrće i voće operite pod mlazom hladne vode, očistite i ponovo operite. Zatim ga narendajte, blago posolite i dodajte isečene orahe i suvo grožđe, koje ste prethodno oprali. Napravite preliv pa njime začinite salatu, izmešajte i servirajte.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!