19.10.18 OSTAVLJANJE CIGARETA - SAVETI ZA ODVIKAVANJE OD PUŠENJA

Pušenje je najčešći uzrok smrti koji se može sprečiti. Oko polovina onih koji ne prekinu sa pušenjem će umreti od problema izazvanih upotrebom duvanskih proizvoda. Iako mnogi misle da su cigarete samo loša navika, one su mnogo gore od toga. Pušenje cigarete predstavlja zavisnost sa veoma ozbiljnim zdravstvenim posledicama i svim simptomima koje zavisnost nosi. Upravo iz tog razloga je veoma bitno da što pre ostavite pušenje.

ŠTA SE DEŠAVA KADA OSTAVITE CIGARETE

Ubrzo nakon ostavljanja duvanskih proizvoda, cirkulacija krvi se poboljšava, a krvni pritisak počinje da se vraća u normalu. Čulo mirisa i ukusa se vraćaju, a disanje postaje mnogo lakše. Na duže staze ostavljanje cigareta produžava život a rizik od dobijanja kancerogenih bolesti se znatno smanjuje.

KAKO OSTAVITI PUŠENJE

Postoji mnogo načina za odvikavanje od pušenja, ali da bi bilo koji od tih načina uspeo morate zaista želeti da prestanete sa pušenjem. Veliku pomoć u tome ima podrška porodice, prijatelja, kolega…

Mnogi pušači imaju bar jedan neuspešan pokušaj odvikavanja u prošlosti. Pokušajte da na taj pokušaj ne gledate kao neuspeh već kao na lekciju u kojoj ste naučili nešto. Morate biti svesni činjenice da je veoma teško osloboditi se nikotinskih proizvoda ali isto tako i toga da u tome može svako da uspe.

Ukoliko ste odlučili da prekinete sa pušenjem spremite se da se suočite sa nekim od simptoma odvikavanja. Ovo su najčešći simptomi:

 • velika želja za nikotinom
 • anksioznost, nervoza, nemir, frustracija, nestrpljenje…
 • problem sa koncentracijom
 • pospanost i problem sa snom
 • glavobolja
 • pojačan apetit i dobijanje na kilaži
 • razdražljivost i depresija

Koliko će simptomi biti jaki zavisi od toga koliko dugo ste pušili kao i koju količinu cigareta dnevno. Veoma je bitno da budete svesni da su ovi simptomi privremeni i da će vrlo brzo prestati.

AKO STE STVARNO SPREMNI DA OSTAVITE PUŠENJE EVO KAKO DA TO URADITE

Prvo, odredite datum ostavljanja pušenja. To je dan kada ćete potpuno ostaviti cigarete. Pre tog datuma polako smanjujte količinu cigarete koju popušite u toku dana. Zapamtite, to nije bezbedna količina cigareta već samo korak ka potpunom prestanku.

Napravite listu razloga zbog čega ostavljate pušenje. Kratkoročnih i dugoročnih benefita od prestanka pušenja.

Razmislite o tome koji su momenti tokom dana kada imate najveću želju za cigaretama i to zapišite. Na primer, da li imate pojačanu želju za cigaretama kad ste pod stresom ili kada se osećate potišteno? Kada se vidite sa prijateljima? Dok pijete kafu ili alkohol? Kada vam je dosadno? Dok vozite? Odmah posle ručka? Odmah posle seksa? Tokom pauze na poslu? Dok gledate TV ili igrate karte? Kada ste sa drugim osobama koji puše?

Upoznajte vašu porodicu, prijatelje, kolege sa svojim planom o prestanku pušenja. Recite im datum koji ste odabrali za ostavljanje cigareta. Može biti od pomoći ako znaju kroz šta prolazite, posebno kada se pojave neki od gorepomenutih simptoma.

Oslobodite se svih cigareta i svih nikotininskih proizvoda kao i drugih stvari vezanih za pušenje ( upaljače, pepeljare…). Očistite sve u vašem okruženju što se oseti na duvanski dim poput odeće i nameštaja.

Iako većina pušača dobije manje od 4-5kg nakon prestanka pušenja, povećanje telesne težine može predstavljati problem za neke ljude. Međutim, zdravstvene koristi od ostavljanja cigareta daleko nadmašuju zdravstvene rizike od male dodatne težine. Redovna fizička aktivnost i zdrava ishranu mogu vam pomoći da održite zdravu težinu. Ukoliko ste u mogućnosti konsultujete sa nutricionistom.

NAPRAVITE PLAN

Napravite plan šta ćete da radite u trenucima kada imate najveću želju za cigaretama. Nađite neku zamenu. Budite što je moguće određeniji. Na primer, ako imate najveću želju za cigaretama dok pijete kafu, zamenite je u prvom periodu odvikavanja za čaj. Čaj možda neće izazvati želju za cigaretama. Ili, kad ste nervozni izađite i prošetajte umesto što bi zapalili cigaretu. Izbegavajte alkohol i koliko god možete ograničite viđanje sa osobama koje puše ili ih zamolite da ne puše u vašem prisustvu.

Izbacite sve cigarete iz kola. Stavite neke bombone ili žvake bez šećera.

Nađite neke aktivnosti koje će uposliti vaše ruke i misli ali da vam to ne predstavlja napor i da nisu grickalice koje goje. Uzmite u ruke olovku , ključeve…

Ukoliko redovno palite cigaretu nakon obroka, nađite drugi način da završite obrok. Napravite telefonski poziv odmah nakon obroka. Prošetajte, tako ćete usput i sagoreti određenu količinu kalorija.

Mnogi pušači imaju naviku da zapale cigaretu odmah nakon sna, jer nakon 6-8 sati sna nivo nikotina u organizmu opada i njima je potrebna cigareta da bi se pokrenuli i započeli dan. Da bi ovo sprečili pre odlaska na spavanje dobro isplanirajte šta ćete ujutru raditi kad se probudite. Osmislite neku aktivnost koja će vas uposliti neko vreme kako bi skrenuli svoje misli sa cigareta.

Ukoliko imate snažnu potrebu za cigaretama dok pijete alkoholna pića pokušajte da u prvim nedeljama odvikavanja od cigareta ne pijete alkohol. Ako to ne možete, promenite pića koja inače pijete kao i mesta na kojima pijete. Nemojte da pijete kod kuće ili sami. Pokušajte da se nalazite u društvu nepušača dok pijete alkoholna pića.

PROMENITE SVOJ ŽIVOTNI STIL

Napravite i druge promene u svom životu. Promenite svoj dnevni raspored i navike. Promenite mesto u svom domu na kojem obično sedite, jedite nekoliko manjih obroka umesto uobičajena 3 veća obroka.

Zadovoljite svoju potrebu za cigaretom u ustima na drugi način. Npr, jedite zdrave niskokalorične “grickalice”. Žvaćite žvake bez šećera. Imitirajte pušenje cigarete sa slamčicom.

Vežbajte. Šetajte ili vozite bicikl. Vežbanje pomaže da se oslobodite želje za cigaretama.

POSTAVITE KRATKOROČNE CILJEVE

Odredite kraći vremenski period, npr mesec dana i nagradite sebe što ste bili istrajni u odluci da ostavite cigarete u tom periodu.

Ostavljajte svaki dan pare koje ste trošili na cigarete u kasu. Kasnije, potrošite te pare na nesšto što vam znači i što vam se sviđa.

ZAKLJUČAK

Kada budete prolazili kroz teške trenutke tokom odvikavanja, naročito u nekoliko prvih nedelja uvek imajte na umu da ćete prestankom pušenja:

 • znatno smanjiti rizik od dobijanja raka pluća kao i ostilh oblika kancera
 • znatno smanjiti rizik od srčanih oboljenja, srčanog i moždanog udara (šloga)
 • znatno smanjiti respiratorne probleme, kao što su kašljanje, teško disanje, ostajanje bez daha.
 • znatno smanjiti rizik od razvoja respiratornih bolesti
 • smanjiti rizik od neplodnosti, naročito žene

Morate da budete svesni da pušenjem vi ne ugrožavate samo vaše zdravlje već i zdravlje svih u vašoj okolini pa će tako vaš prestanak imati ogroman značaj kako za vas tako i za vašu porodicu, prijatelje, kolege…

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!