28.08.19 NUTRITIVNA VREDNOST I ZDRAVSTVENE KORISTI KRUŠAKA

Kruške nisu samo ukusne, već su i pune hranljivih sastojaka koji su korisni za naš organizam. Od poboljšanja probave, snižavanja krvnog pritiska i poboljšanja zdravlja srca do povećanja kognitivnih sposobnosti. Brojne zdravstvene koristi su povezane sa ovim zaista ukusnim voćem.

Ovo su neke od zdravstvenih koristi koje donosi redovna konzumacija krušaka:

  • Kruške su bogate hranljivim sastojcima kao što su dijetna vlakna, antioksidanti, minerali i vitamini, koji su neophodni za optimalno zdravlje. Ukupna izmerena antioksidaciona snaga (ORAC vrednost) u kruškama iznosi 2941 µmol TE / 100 g.
  • Kruške su dobar izvor dijetnih vlakana 100 g krušaka daje 3,1g ili 8% preporučenog dnevnog unosa (PDU) vlakana. Redovno jedenje ovog voća može pružiti zaštitu protiv raka debelog creva. Većina vlakana u njima je netopljivi polisaharid (NSP), koji deluje kao dobar laksativ u crevima. Pored toga, njen sadržaj gritnih vlakana veže se za toksine i hemikalije koje izazivaju rak u debelom crevu, štiteći njegovu sluznicu od kontakta sa tim jedinjenjima.
  • Kruške su niskokalorične; na 100g imaju samo 58 kalorija. Ishrana sa malo kalorija, ali sa visokim procentom vlakana, može pomoći pri smanjenju telesne težine i nivoa LDL holesterola u krvi.
  • Sadrže dobre količine vitamina C. 100g svežih krušaka obezbeđuju oko 7% PDU vitamina C.
  • Kruške sadrže i umerenu količinu antioksidanasa i flavonoidnih fitonutrijenata poput b-karotena, luteina i zeaksantina. Ova jedinjenja, zajedno sa vitaminom C i A, pomažu telu u zaštiti od štetnih slobodnih radikala.
  • Kruške su dobar izvor minerala poput bakra, gvožđa, kalijuma, mangana i magnezijuma, kao i vitamina B kompleksa, poput folata, riboflavina i piridoksina (vitamin B-6).
  • Smatra se i da kruške izazivaju najmanje alergija od svog voća. Iz istog razloga, zdravstveni radnici ih često preporučuju kao sigurnu alternativu u pripremi prehrambenih proizvoda kod alergičnih osoba.

Kruške se koriste i u tradicionalnim narodnim lekovima za lečenje kolitisa, hroničnih poremećaja žuči, artritisa i gihta.

Nutrijent Nutritivna vrednost %PDU
Energija 58 Kcal 3%
Ugljeni hidrati 13.81 g 11%
Proteini 0.38 g <1%
Ukupno masti 0.12 g 0.5%
Holesterol 0 mg 0%
Dijetna vlakna 3.10 g 8%

Vitamini

Folna kiselina – B9 7 µg 2%
Niacin – B3 0.157 mg 1%
Pantotenska kiselina – B5 0.048 mg 1%
Pirodoksin – B6 0.028 mg 2%
Riboflavin- B2 0.025 mg 2%
Tiamin 0.012 mg 1%
Vitamin A 23 IU 1%
Vitamin C 4.2 mg 7%
Vitamin E 0.12 mg 1%
Vitamin K 4.5 µg 4%

Elektroliti

Natrijum 1 mg 0%
Kalijum 119 mg 2.5%
Minerali
Kalcijum 9 mg 1%
Bakar 0.082 mg 9%
Gvoždje 0.17 mg 2%
Magnezijum 7 mg 2%
Mangan 2%
Fosfor 11 mg 2%
Cink 0.10 mg 1%

Fito-nutrijenti

Beta-Karoten 12 µg
Beta-Kripto-ksantin 2 µg
Lutein-zeaksantin 45 µg
  • Prikazane vrednosti u tabelama se odnose na 100g svežih krušaka

Izvor:nutrition-and-you.com

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!