15.08.12 Ne izbegavajte sunčanje

Sunce je potrebno telu kako bi ono proizvodilo vitamin D, čiji nedostatak dovodi do ozbiljnih oboljenja poput osteoporoze

Nova upozorenja o raku kože dovele su do toga da mnoge osobe potpuno izbegavaju izlazak na sunce, a ako se odluče na to, prethodno nanesu kreme sa visokim faktorom UV zaštite.

Međutim, na taj način sebi mogu da nanesu više štete nego koristi, upozorava doktorka Sesilija Treger, dermatolog londonskog centra za negu kože.

Nedostatak vitamina D je veoma štetan

- Sunce je potrebno telu kako bi ono proizvodilo vitamin D, čiji nedostatak dovodi do mnogih ozbiljnih oboljenja poput osteoporoze. Nedostatak ovog vitamina takođe je povezan sa rakom, bolestima kostiju i srčanim oboljenjima – tvrdi doktorka Treger i dodaje kako je važno da napravimo ravnotežu između potpunog izbegavanja i prekomernog izlaganja suncu.

Ona savetuje da bi između 11 i 16 časova trebalo da budemo u hladu, ali da je neophodno da telo izložimo suncu bez zaštitnih krema oko 20 minuta dnevno, najbolje je da to bude ranije ujutru ili kasno popodne, kada slabije sija.

(Izvor: Večernje Novosti)

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!