10.08.14 MOĆNI PRIRODNI AFRODIZIJACI

Magična reč, afrodizijak označava grupu namirnica, pića ili drugih supstanci koje deluju stimulativno na raspoloženje i inspirišu na ljubav, poboljšavaju protok krvi kroz organizam, pojačavaju seksualnu želju, sprečavaju pojavu depresije i teskobe, povećavaju energetski nivo, snagu, izdržljivost i oštroumnost.

Ako želite da pojačate svoj libido i održite svoj endokrini sistem i svoje polne žlezde u dobrom stanju, koristite u svojoj svakodnevnoj ishrani sledeće namirnice:

Indijski orah – izvanredan afrodizijak, koji se kombinuje sa crnim vinom ili medom.

Jezgro sirovog badema – kombinuje se sa crnim vinom ili urmama.

Pistaći i trešnje.

Sirovo seme suncokreta i bundeve.

Crni, beli luk, paradajz – najbolji način unošenja je u svežem stanju, jer se kuvanjem, pečenjem unište svi značajni sastojci, a naročito selen. Muškarci imaju veće dnevne potrebe za selenom, jer se selen koncentrise u testisima, a sa spermom se iz organizma gubi značajna količina selena.

Pšenicne klice u kombinaciji sa zelenom salatom i ovasom.

Ovas povećava libido oba pola. Kod muškaraca podiže nivo slobodnog testosterona u krvi, što opada sa starenjem. Vraća snagu kod iznurenosti i pospešuje cirkulaciju u maloj karlici.

Matični mleč sa polenom, jer sadrže E vitamin, koji stimuliše polnu aktivnost i plodnost kako kod muškaraca tako i kod žena. Vitamin E je esencijalan za normalnu produkciju seksualnih hormona, a pošto je prirodni i moćni antioksidant, štiti hormone od uništenja putem oksidacije, što znači da je neophodan za normalno funkcionisanje reproduktivnog sistema i zdrav seksualni život.

Susamovo seme – može se kombinovati sa svežom salatom, raznim napicima…Odlična kombinacija – šolja sirovih semenki susama,1/2 šolje pšenicnih klica (sirovih i svezih) i ¾ šolje meda. Susam je bogat masnim kiselinama i lecitinom, B vitaminima i odličan je izvor vitamina E- sve supstance koje su značajne za zdravlje i pojačanu funkciju reproduktivnog sistema.

Od začina – kim, cimet, morač, peršun, morski oraščić, vanilla, šafran, celer, majoran i nana. Majoran je veoma poznat i kao lek za seksualnu slabost. Nana je se još u stara vremena koristila kao “ljubavni napitak” koji treba da pokrene ”strast tela”. Čajevi od žalfije i ruzmarina povećavaju polnu moć.

Koren žen-šena takođe je afrodizijak, ali poseduje i opste tonizirajuće dejstvo na organizam oba pola.

Pečurke – stari Grci su verovali da imaju afrodizijačka svojstva i da ih bogovi jedu na svojim svetkovinama.

Plodovi mora – ribe, školjke, rakovi važe za bogat izvor cinka. Ostrige se smatraju afrodizijakom jer sadrže velike količine cinka u takvom obliku koji organizam može lako da iskoristi. Dnevna potreba u cinku je 15 mg, za odraslu osobu. U ljudskom organizmu visoke koncentracije cinka nađene su u spermatozoidima, kao i u mišićima i kosi. Kako se cink izlučuje i znojem, veoma često dolazi do njegovog manjka u organizmu. Manjak cinka može dovesti do hipertrofije ( uvećanja) prostate i smanjene seksualne aktivnosti.

Među odlične izvore cinka ubrajaju se i pivski kvasac, čokolada, mekinje. Veoma okrepljujuće deluje šolja tople crne čokolade u koju se doda jaje umućeno sa cimetom.

Uvek imajte na umu da okrepljujuća ishrana, sastavljena od sirovih ili kratko kuvanih namirnica, bogatih vitaminom B i aminokiselinama, može mnogo da doprinese vašem seksualnom životu. Masna hrana može znatno da poremeti hormonalnu ravnotežu u organizmu, a na taj način i seksualni život pojedinca.

Mirjana Ljutić, nutricionista

Izvor: www.drgifing.com

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!