Health Club Logo

MAGNETOTERAPIJA - SMANJUJE BOL I UBRZAVA OPORAVAK KOD POVREDA

Magnetoterapija predstavlja modalitet fizikalne terapije koja primenjuje promenljivo magnetno polje niske frekvencije.


ŠTA JE MAGNETOTERAPIJA

Predstavlja modalitet fizikalne terapije koja primenjuje promenljivo magnetno polje niske frekvencije. Moderna era megnetoterapije počinje da funkcioniše pre oko 40 godina, a poslednjih godina proširena je primena magnetnog polja u lečenju mnogih povreda.

PRIMENA MAGNETOTERAPIJE

U lečenju najčešće koristimo impulsno magnetno polje. Aparati koji indikuju magnetno polje rade na vrlo niskim frekvencijama od 1 Hz do najviše 100 Hz. Najveći prelaz elektromagnetne energije u tkiva se dobija pri frekvenciji od 50 Hz. Magnetno polje povoljno deluje na:

  • Stimulaciju osteogeneze i dovodi do proliferacije koštanog, hrskavičnog i vezivnog tkiva.
  • Poboljšava protok krvi,
  • izaziva dilataciju arteriola i kapilara,
  • poboljšava metabolizam i oksigenaciju tkiva.

Magnetoterapija deluje analgetički, antizapaljenski i antiedematozno. Smanjuje bol i stimuliše regeneraciju tkiva. Magnetoterapija povoljno deluje na stvaranje kalusa posle preloma kostiju, pa su mišićnoskeletna oboljenja najčešća indikacija za njegovo korišćenje.

Deluje uspešno na zarastanje kostiju i stimuliše osteogenezu (kod osteoporoze). Dobri rezultati postižu se i u lečenju rana i ulkusa koji sporo zarastaju. Magnetno polje se korisiti za stimulaciju perifernog i centralnog nervnog sistema.

Indikacije: povrede zglobova, ligamenata, mišića i tetiva, osteoporoza, neuritis, reumatska oboljenja, radikulopatije, prelomi kostiju, pseudoartroze, psoriaza, polineuritis, itd.

Kontraindikacije: srčani pejsmejker, krvarenja i sklonost ka krvarenju, metalni implantati, trudnoća, itd.

KAKO IZGLEDA TRETMAN MAGNETOTERAPIJE

Postoje razni načini stvaranja magnetnog polja koji se koriste u terapijske svrhe. Solenoidi su najbolji za produkciju homogenog polja niske frekvencije i niskog inteziteta. Pored Solenoida, koriste se i trakasti magnetni aparati koji takodje vrše efikasnu terapiju.

KADA SE PRIMENJUJE MAGNETOTERAPIJA

  • kod lečenja postraumatskih stanja, uganuća i istegnuća zglobova i mišića,
  • kod teških preloma i pseudoartroza, jer magnetno polje veoma efikasno deluje na stvaranje koštanog kalusa i zarastanje kostiju nakon teških preloma.

Takodje magnetno polje stimuliše osteogenezu tj formiranje „nove kosti“ kod osteporoze kod žena.
Izuzetno dobre rezultate daje kod lumbalnog i cervikalnog bola, tj problema duž celog kičmenog stuba.
Kod takvih tegoba se čak savetuje kao najdelotvornija terapija koja dovodi da obezboljavanja i nestanka bolnih i neprijatnih tegoba kod pacijenata.

Magnetno polje deluje povoljno kod reumatskih bolesti, artroza i artritisa, kod regeneracije perifernih zivaca i lečenja rana i ulkusa koji sporo zarastaju.

Izvor: drgaletic.rs


30.10.2018.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram