12.04.18 LUMBOISHIALGIA – IŠIJAS, SIMPTOMI I LEČENJE

Ako ste osetili da vas preseče jak i oštar bol od leđa, pa sve preko nogu do stopala ili ako ste primetili da se neprijatno žiganje i pritisak pojačavaju pri svakom, pa i najmanjem naprezanju. Pritom još niste posetili lekara, trebalo bi to odmah da uradite jer uzrok vašeg upornog bola može da bude išijas, oboljenje od kojeg pati čak 98 odsto ljudi.

Išijas je bolest najdužeg živca u organizmu –nervus ishiadikusa. Karakteiše ga nespecifični lumbalni bol ( više od 95% ) – bol u krstima od donjih rebara do glutealne linije.

Sindrom išijasa ( ispod 5%) – bol se širi najčešće duž jedne noge, to ukazuje na iritaciju/kompresiju nervnih korenova.

SIMPTOMI

Simptomi u nozi (bol, parestezije) upućuju na disfunkciju nervnih korenova. Najčešće je akutni išijas izazvan hernijacijom diskusa. Prognoza je dobra i operativno lečenje obično nije potrebno. Oko 50% bolesnika se bar umereno oporavi za 6 nedelja, a 90% za 90 dana. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i fizikalnog pregleda. Lumbalni bol se širi duž natkolenice (zadnja ili spoljašnja loža) ispod kolena u list ili/i u stopalo. Bol je jak, neprekidan, u vidu pečenja, sa utrnulošću noge, što otežava pokrete. Najčešće se bol širi u jednu nogu i jači je od bola u lumbalnom delu. Bol se pojačava noću, posle dužeg stajanja, sedenja, kijanja, kašljanja i naprezanja. Parapareza: oslabljena mišićna snaga obe noge, pojačani tetivni refleksi, fascikulacije i pozitivni znak Babinskog zahtevaju hitnu neurološku i neurohiruršku procenu.

DIJAGNOSTIKA

Klinički pregled (anamneza i objektivni nalaz) služi za razdvajanje običnog lumbalnog sindroma (bola u krstima) od išijasa (bola duž noge zbog kompresije nervnih korenova) i drugih ozbiljnih oboljenja koja se klinički mogu ispoljiti kao lumbalni bol.

Radiografija LS kičme (koja otkriva degenerativne promene, skoliozu, spondilolizu, spondilolistezu ili kongenitalne anomalije daje vrlo malo klinički korisnih informacija za bolesnike išijalgijom).

Elektroneuromiografija (EMNG) ispitivanje je nepotrebno ako je radikulopatija (pritisnut nerv) jasno klinički dijagnostikovana.

Kompjutererizovana tomografija (CT) je indikovana za otkrivanje koštanih tumora, infekcija ili okultnih fraktura. Kontraindikovana je u trudnoći.

Magnetna rezonanca (NMR) bolje prikazuje mekotkivne strukture. Indikovana je ako se planira hirurško lečenje ili isključuje ozbiljan uzrok lumbaga.

LEČENJE LUMBOIHIALGIJEIŠIJASA

Mirovanje nije efikasno lečenje za bolesnike sa diskus hernijom i ne treba ga preporučivati. Nastavak dnevnih aktivnosti ubrzava simptomatski oporavak i smanjuje broj hroničnih lumbalnih sindroma i išijasa. Nema podataka da je nastavak aktivnosti štetan za bolesnike sa akutnim lumbalnim bolom i išijasom.
Savetovati razumno korišćenje leđa odnosno izbegavati:

  • izbegavanje položaja koji pojačavaju bol,
  • podizanja tereta u nepravilnom položaju,
  • rotacione pokrete,
  • savijanja.

Fizikalna terapija

Predstavlja najefikasniji način lečenja išijalgije.

  • elektoterapija,
  • magnetoterapija,
  • laseroterapija,
  • termoterapija,
  • ultrazvučna terapija,
  • kineziterapija.

Takođe se različitim uspehom koristi i akupunktura.

Program vežbi (fleksije, ekstenzije i jačanja) dovodi do klinički značajne redukcije bola i poboljšanja ukupnog stanja bolesnika. Preporučuju se dozirane, individualno prilagodjene vežbe, usmerene ka podizanju mišićne snage i fizičke kondicije jer dovode do poboljšanja funkcionalnog kapaciteta i bržeg povratka na posao.

Medikamentno lečenje

Dužina lečenja sa nesteroidnim antiinflamatornim lekovama (NSAIL) je od nekoliko dana, najčešće, do 4 nedelje. Preporučuje se jedan NSAIL, a ne njihova kombinacija. Preporučuje se oralno lečenje. Nema studija koje dokazuju efikasnost lokalne primene NSAIL kod akutnog lumbalnog bola. Pri odabiru leka voditi računa o gastrointestinalnim neželjenim reakcijama i alergiji. Gastrična podnošljivost paracetamola je značajno bolja, te se preporučuje kao alternativa u slučaju nepodnošljivosti NSAIL. Preporučuje se redovna primena 1000mg (2 tablete od 500mg) na 6 sati. Ne preporučuje se lečenje kortikosteroidima (oralno, parenteralno ili u obliku lokalnih infiltracija.

Mišićni relaksansi su efikasniji od placeba ali ne i od NSAIL. Njihova kombinacija sa NSAIL se ne savetuje jer ne dovodi do dodatnog efekta.

Antidepresivi se nisu pokazali bolji od placeba, ali se mogu dati kao adjuvantna terapija kod prolongiranog bola ukoliko je bolesnik depresivan.

Hirurško lečenje

Hirurško lečenje može dovesti do bržeg izlečenja i povratka na posao samo u slučajevima kada postoje dugotrajni spazmi sa antalgičnim položajem, dugotrajni hronični lumbalni bol i išijas koji se ne smiruju na konzervativnu terapiju.

Izvor: drgaletic.rs

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!