10.07.12 Loš san prouzrokuje loš izbor hrane

Nedostatak sna može kao posledicu imati loš tj nezdrav izbor hrane koju jedemo.

Istraživači sa Kalifornijskog Univerziteta tvrde da nedostatak sna može da oslabi regione mozga zadužene za izbor hrane.

U ovo istraživanje bile su uključene 23 zdrave osobe. Njima su tokom istraživanja dva puta bile posmatrane aktivnosti u mozgu pomoću Funkcionalne magnetne rezonance(fMRI). Jednom, nakon normalno prospavane noći i jednom nakon noći u kojoj su bili lišeni normalnog sna. U oba slučaja su im ujutru, nakon sna, pokazivane razne vrste hrane a oni su vršili izbor hrane koju žele da jedu u tom trenutku.

Na koji način nedostatak sna utiče na izbor hrane?

Tim istraživača koji je vodio ovo istraživanje je otkrio da je aktivnost mozga u frontalnom režnju znatno smanjena kod ispitanika koji su bili lišeni normalnog sna što ukazuje na to da nedostatak sna ometa više funkcije mozga koje su od vitalnog značaja za dobar izbor hrane.

Povezanost gojaznosti sa nedostatkom sna

Jedan od glavnih autora ovog istraživanja, Stephanie Greer je rekla da usled nedostatka sna, regije u mozgu, posebno u frontalnom režnju, ne uspevaju da integrišu sve signale koje dobijaju a koje nam pomažu da donesemo dobar izbor prilikom odluke o tome šta treba da jedemo.

Prema Stephanie Greer ovo ometanje funkcija frontalnog režnja mozga objašnjava povezanost između nedostatka sna i gojaznosti.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!