Health Club Logo

LEKOVITO BILJE ZA OBNOVU JETRE

Hlorofil djeluje kao “čistač” krvi i jetre, a brojni antioksidansi štite od razornog uticaja slobodnih radikala.


Radič, rukola, raštan i sve tamnozeleno lisnato povrće odličan su izvor hlorofila i drugih fitohemikalija koje poseduju čitav niz pozitivnih uticaja na zdravlje. Hlorofil djeluje kao “čistač” krvi i jetre, a brojni antioksidansi štite od razornog uticaja slobodnih radikala.

MASLAČAK (Taraxacum officinale) – prvi na listi namirnica

Osim vrlo ukusne salate u kojoj uživamo naročito u proleće, maslačak je i odlična lekovita biljka. Iako kod kuće u dvorištu imamo puno maslačka nemojmo ga smatrati nepoželjnim korovom već izvrsnim izvorom vitamina C i kalijuma. Listovi maslačka deluju diuretički te ga upravo zbog toga nazivaju “čistačem krvi”. Poznat je i po tome što pospješuje rad jetre.

Priprema čaja: Kafenu kašičicu usitnjenog korena maslačka preliti sa 200 ml hladne vode, zagrejati i pustiti da ključa 5 minuta i ostaviti da stoji 10 minuta a zatim čaj procediti i piti pre jela.

Kafenu kašiku lista maslačka preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 min. Procediti i piti.

MENTA, KAMILICA I MATIČNJAK

Čajevi od mente (Mentha piperita), kamilice i matičnjaka (Mellissa officinalis) sprečavaju povraćanje, mučninu i podrigivanje, što je česta pojava kod nekih bolesnika s akutnim hepatitisom.

ČAJ OD SIKAVICE (Sylibum marianum)


Aktivna supstanca koja je zaslužna za pozitivne učinke ove biljke je silimarin . Silimarin je flavonoid koji se istražuje kao potencijalna pomoć kod svih oblika bolesti jetre jer menja spoljašnju građu zida jetrenih ćelija, podstiče obnovu ćelija nakon oštećenja te aktivira enzime koji u jetri razgrađuju otrovne materije. Preparati od semenki povoljno utiču na masnu jetru, cirozu jetre i kod hroničnih bolesti jetre.

ŠARGAREPA

Indijski naučnici su otkrili da šargarepa osigurava zaštitu jetre. Utvrđeno je da kod laboratorijskih životinja ekstrakt šargarepe pojačava delovanje nekih enzima koji ubrzavaju detoksikaciju jetre. Sok od šargarepe i cvekle za osveženje i regeneraciju. U sokovnik stavite svežu cveklu, šargarepu, jabuku i celer. Oceđeni sok začinite s par kapi limuna.

TAMNOZELENO POVRĆE


Radič, rukola, raštan i sve tamnozeleno lisnato povrće odličan su izvor hlorofila i drugih fitohemikalija koje poseduju čitav niz pozitivnih uticaja na zdravlje. Hlorofil deluje kao “čistač” krvi i jetre, a brojni antioksidansi štite od razornog uticaja slobodnih radikala.

PERŠUN

Peršun je zbog svog karakterističnog mirisa izvrstan začin te vrlo vredna i hranjiva namirnica. U 100 g sirovog lišća ima čak 1600 mg mineralnih materija. Polovina toga je kalijum, a ostalo je gvožđe, kalcijum, mangan, bakar i magnezijum. Sadrži vitamin C i vitamin B12. Koristi se kao čaj od listova ili sok od korena, ali svakako je najukusniji kao dodatak jelima preliven maslinovim uljem i lukom.

ARTIČOKA

Artičoka je povrće koja spada u porodicu glavočika zajedno s lekovitim biljem sikavicom i čičkom. Zajedničko svojstvo im je visok udeo materija silimarina i inulina koje imaju zaštitni učinak na jetru. Redovno konzumiranje artičoke stimuliše funkciju jetre i smanjuje nivo masnoća i holesterola u krvi, a ovaj učinak može se zahvaliti visokom udelu cinarina. Mučnina, osećaj napetosti i nadimanja, koji su često prisutni kod bolesti jetre, mogu se smanjiti konzumiranjem artičoka.

Mr. sc. Irena Martinis, dipl. ing. nutricionist
Irena Oreč, dipl. ing. prehrambene tehnologije
Eva Pavić, dipl. ing. prehrambene tehnologije
Dr. sc. Dušan Kardum, dr. med., specijalist gastroenterolog-hepatolog

IZVOR: www.plivazdravlje.hr


07.06.2018.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram