3.07.19 KOJE ZDRAVSTVENE KORISTI DONOSI DINJA?

Iako je najveća privlačnost dinje njen ukus, ona je takodje veoma hranjiva i može veoma blagotvorno delovati na vaše zdravlje. Ovo su neke od dobrobiti koje pruža ovo slatko povrće, koje mnogi svrstavaju u voće:

1. BOGATA JE HRANLJIVIM MATERIJAMA

Raznolik profil hranljivih sastojaka dinje je najverovatnije njena najveća prednost, i tu se može naći odgovor na pitanje zašto ona donosi mnoge potencijalne zdravstvene koristi.

Jedna porcija dinje (177-grama) sadrži:

Kalorije: 64
Ugljeni hidrati: 16 grama
Vlakna: 1,4 grama
Proteini: 1 gram
Masti: 0 grama
Vitamin C: 53% referentnog dnevnog unosa (RDI)
Vitamin B6: 8% od RDI
Folna kiselina: 8% od RDI
Vitamin K: 6% od RDI
Kalijum: 12% od RDI
Magnezijum: 4% od RDI

Pored toga, ona sadrži i jedinjenja sa jakim antioksidativnim kapacitetom, uključujući beta-karoten (pro-vitamin A), fitoen, kvercetin i kofeinsku kiselinu.

2. MOŽE POMOĆI U SMANJENJU KRVNOG PRITISKA

Generalno, ishrana bogata voćem i povrćem povezana je sa smanjenim rizikom od visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Utvrđeno je da ishrana sa niskim sadržajem natrijuma i adekvatan unos kalijuma mogu pozitivno uticati na regulaciju krvnog pritiska. Budući da je dinja, siromašna natrijumom a bogata kalijumom, ona vam može pomoći da održite zdrav nivo krvnog pritiska.

3. SADRŽI HRANLJIVE SASTOJKE VAŽNE ZA ZDRAVLJE KOSTIJU

Dinja sadrži nekoliko hranljivih materija koje su vitalne za oporavak i održavanje jakih kostiju, uključujući folat, vitamin K i magnezijum.

4. MOŽE POBOLJŠATI KONTROLU ŠEĆERA U KRVI

Neka istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje voća, kao što je dinja , može promovisati zdrav nivo šećera u krvi. Iako dinja sadrži ugljene hidrate koji privremeno povećavaju nivo šećera u krvi, ona takođe obezbeđuje vlakna i druge hranljive materije koje mogu poboljšati kontrolu šećera u krvi tokom vremena.

5. BOGATA JE ELEKTROLITIMA I VODOM

Kada pomislite na hidrataciju, prva stvar koja vam je verovatno na umu je voda. Međutim, da bi se efikasno i pravilno hidriralo, vašem telu je potrebno više od toga – njemu su potrebni elektroliti.

Skoro 90% dinje čini voda, pored toga ona sadrži i elektrolite, kao što su kalijum, magnezijum, natrijum i kalcijum. Ova kombinacija vode i hranjivih sastojaka čini dinju izvrsnom za hidrataciju nakon treninga, tokom bolesti ili ako samo pokušavate da ostanete hidrirani tokom dana.

6. POZITIVAN UTICAJ NA ZDRAVLJE KOŽE

Dinja može pozitivno da deluje na zdravlje kože zbog visokog sadržaja vitamina C. Adekvatan unos vitamina C je imperativ za pravilnu proizvodnju kolagena, glavnog strukturnog proteina koji je od vitalnog značaja za oporavak i održavanje tkiva kože. Isto tako, pošto je vitamin C snažan antioksidant, neka istraživanja pokazuju da on može zaštititi vašu kožu od oštećenja od sunca. Dinja je odličan izvor vitamina C – jedna šolja (177 grama) daje 53% RDI (preporučrnog dnevnog unosa) Vitamina C.

7. POMAŽE RAD DIGESTIVNIH ORGANA

Dinja sadrži vlakna, hranjive sastojke koji su dobro poznate po poboljšanju zdravlja probavnog sistema. Adekvatan unos dijetnih vlakana usporava rast šećera u krvi i promoviše pravilan rad creva i razvoj zdravih crevnih bakterija.

8. POBOLJŠAVA VID I ZDRAVLJE OČIJU

Dinje sadrže dva moćna antioksidanta: lutein i zeaksantin. Ova karotenoidna jedinjenja su dobro poznata po podržavanju zdravlja očiju i sprečavanju razvoja gubitka vida vezanog za starost. Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje namirnica koje sadrže ove antioksidante, kao što je dinja, može da poz pravilno funkcionisanje očiju tokom celog života.

Izvor: healthline.com

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!