Health Club Logo

KOJE GROŽĐE JE ZDRAVIJE CRNO ILI BELO? - ZDRAVSTVENI BENEFITI I NUTRITIVNA VREDNOST GROŽĐA

Ove sitne bobice evropskog i mediteranskog porekla skladište su brojnih fitonutrijenata kao što su polifenolni antioksidanti, vitamini i minerali


Grožđe se od davnina smatra “kraljem voća”. Ove sitne bobice evropskog i mediteranskog porekla skladište su brojnih fitonutrijenata kao što su polifenolni antioksidanti, vitamini i minerali koji zajedno veoma pozitivno deluju na zdravlje.

ZDRAVSTVENE KORISTI GROŽĐA

  • Grožđe je bogato polifenolnim fitohemijskim jedinjenjem resveratrol. Resveratrol je jedan od moćnih antioksidanata za koji je otkriveno da ima zaštitnu ulogu protiv raka debelog creva i prostate, koronarne srčane bolesti (CHD), degenerativnih bolesti živaca, Alzheimerove bolesti i virusnih / gljivičnih infekcija.
  • Resveratrol smanjuje rizik od moždanog udara menjajući molekularne mehanizme unutar krvnih sudova. To čini, prvo smanjujući osetljivost krvnih sudova smanjenom aktivnošću angiotenzina (sistemski hormon koji izaziva suženje krvnih sudova koji bi u suprotnom povisio krvni pritisak) i drugo, povećanom proizvodnjom vazodilatatorne supstance, azot oksida (korisnog jedinjenja koje izaziva opuštanje krvnih sudova).
  • Antocijanini su druga klasa polifenolnih antioksidanata koji obilno postoje u crvenom grožđu. Otkriveno je da ove fitohemikalije imaju antialergijsko, protivupalno, antimikrobno delovanje, kao i antikancerogeno delovanje.
  • Katehini, vrsta antioksidanata flavonoidnog tanina, otkriveni u belim sortama, takođe su pokazali da poseduju ove zdravstvene zaštitne funkcije.
  • Takođe, grožđe sadrži malo kalorija. 100 g svežeg grožđa ima samo 69 kalorija, i ne sadrži holesterol.
  • Grožđe je bogat izvor mikrohranjivih minerala poput bakra, gvožđa i mangana. Bakar i mangan su suštinski kofaktor antioksidacijskog enzima, superoksid dismutaze. Gvožđe je posebno koncentrisano u suvom grožđu. Pored toga, 100 g svežeg grožđa sadrži oko 191mg kalijuma veoma važnog elektrolita.
  • Grožđe je takođe dobar izvor vitamina C, vitamina A, vitamina K, karotena, vitamina B kompleksa, poput piridoksina, riboflavina i tiamina.

Zanimljivo je da su gore navedena antioksidantna jedinjenja gusto koncentrisana u opni i semenkama grožđa!

DA LI JE ZDRAVIJE BELO I CRNO GROŽĐE?

Belo i crno grožđe su gotovo identičnog sastava i imaju iste zdravstvene koristi. Oboje pomažu u sprečavanju starenja, poboljšavaju kožu, sadrže ogromne količine vlakana koja pomažu u varenju i vitamina koji pomažu u jačanju imuniteta. Takođe pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. Svi ovi kvaliteti grožđa su zbog jednog ključnog elementa: resveratrola, a jedina razlika između belog i crnog grožđa je ta što grožđe u tamnijim nijansama ima znatno veću količinu resveratrola. Sa druge strane, jedino se u belom grožđu mogu naći moćni antioksidanti katehini. Katehini su jedan od najjačih antioksidanata sa anti inflamatornim dejstvom, koji pored prevencije nastanka malignih promena, pomažu i u čišćenju kože dajući joj sjaj i sprečavaju nastanak bakterijskih ili gljivičnih infekcija u telu.

NUTRITIVNA VREDNOST GROŽĐA

Nutrijent Nutritivna vrednost %PDU
Energija 69 Kcal 3.5%
Ugljeni hidrati 18 g 14%
Proteini 0.72 g 1%
Ukupno masti 0.16 g 0.5%
Holesterol 0 mg 0%
Dijetna vlakna 0.9 g 2%

VITAMINI

Folna kiselina – B9 2 µg 0.5%
Niacin – B3 0.188 mg 1%
Pantotenska kiselina – B5 0.050 mg 1%
Pirodoksin – B6 0.086 mg 7.5%
Riboflavin – B2 0.070 mg 5%
Tiamin 0.069 mg 6%
Vitamin A 66 IU 3%
Vitamin C 10.8 mg 18%
Vitamin E 0.19 mg 1%
Vitamin K 14.6 µg 12%

ELEKTROLITI

Natrijum 0% 1 mg
Kalijum 191 mg 4%

MINERALI

Kalcijum 10 mg 1%
Bakar 0.127 mg 14%
Gvožđe 0.36 mg 4.5%

ZAKLJUČAK

Iako je ustaljeno mišljenje da je crno grožđe zdravije od belog, i jedno i drugo imaju brojne koristi po naše zdravlje. I zato je najbolje da, kad god možemo, kombinujemo ove dve vrste i jedemo ih zajedno, i da pored uživanja u fantastičnom ukusu svom telu priuštimo mnoštvo hranljivih i zdravih sastojaka.

Izvor: nutrition-and-you.com


11.09.2019.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram