17.10.18 KOFEIN U TRUDNOĆI - DA LI TRUDNICE SMEJU DA PIJU KAFU

ŠTA JE KOFEIN?

Kofein je purinski alkaloid prisutan u kafi, čaju, guarani, kakau, mateu, energetskim pićima i nekim bezalkoholnim napicima. Deluje kao stimulans, poboljšava koncentraciju i smanjuje zamor.

KAKO KOFEIN DELUJE TOKOM TRUDNOĆE NA ŽENE I NJIHOVE BEBE

Kofein povećava krvni pritisak i ubrzava rad srca, takodje, on povećava i količinu urina koju telo proizvodi. Neki od sporednih efekata kofeina su i blaga nervoza, loše varenje kao i nesanica. Tokom trudnoće povećava se i osetljivost na kofein zato što je potrebno više vremena da se telo “očisti” od kofeina nego što je to slučaj van trudnoće. Takodje, kofein kroz posteljicu može da dođe i do bebe.

Neka istraživanja povezala su unos kofeina sa većim rizikom od pobačaja ali za to nema dovoljno dokaza. Međutim, dok se sa sigurnošću ne bude znalo tačno delovanja kofeina na trudnicu i bebu najbolje bi bilo tokom trudnoće unos kofeina svesti na minimum, do 200mg dnevno, što je ekvivalentno sa dve šoljice kafe otprilike 2 šoljice espressa).

U KOJIM SVE NAPICIMA I NAMIRNICAMA SE NALAZI KOFEIN

Kofein se nalazi u:

  • kafi i proizvodima koji sadrže kafu
  • nekim čajevima ( crni, zeleni…)
  • nekim gaziranim sokovima (npr. coca cola)
  • energetskim napicima
  • čokoladi i proizvodima sa koji sadrže kakao i čokoladu

Količina kofeina u kafi i čaju varira u zavisnosti od:

  • proizvođača
  • načina pripreme
  • vrste zrna i lišća
  • načina serviranja

Neka energetska pića sadrže ekstremno veliku količinu kofeina i do 500mg. Ona takođe sadrže šećer kao i određene sastojke koji mogu delovati štetno po plod tokom trudnoće. Iz tog razloga se preporučuje potpuno izbacivanje energetskih pića tokom trudnoće.

Količina unešenog kofeina se sabira tokom dana, pa tako ukoliko ste ujutru popili kafu vodite računa kako dodatnim unosom kofeina tokom dana što iz napitaka što iz hrane ne bi prešli granicu od 200mg.

LEKOVI KOJI SADŽE KOFEIN

Neki lekovi protiv bolova i lekovi za prehladu mogu da sadrže određene količine kofeina. Zato se pre uzimanja ovakvih lekova ili uzimanja lekova koji se dobijaju bez recepta posavetujte sa svojim lekarom.

Isto tako neki biljni proizvodi mogu sadržati kofein. Tu se pre svega misli na proizvode koji u sebi sadrže guaranu, yerba mate, ekstrakte crnog i zelenog čaja. Biljni preparati često na svom sastavu nemaju tačnu količinu kofeina, pa se zato trudite da izbegavate uzimanje ovih proizvoda tokom trudnoće.

DA LI JE UZIMANJE KOFEINA TOKOM DOJENJA BEZBEDNO

Uzimanje malih količina kofeina (jedna do dve šoljice kafe dnevno) tokom perioda dojenja je bezbedno za majku i dete. Bebe majki koje doje a koje piju više od 2 šoljice kafe (oko 200mg kofeina) dnevno mogu biti nervoznije i mogu imati problema sa spavanjem.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!