20.03.18 KANDIDA (CANDIDA) - POJAVA I LEČENJE KANDIDIJAZE + JELOVNIK

Danas se mnogo više priča o Candidi nego pre nekoliko decenija. Zašto je to tako?

Zato što sve većem broju ljudi pravi problem, jer smo se silno potrudili da joj u svom telu napravimo idealne uslove za razmnožavanje. Ovo je još jedan zdravstveni problem koji je povezan sa modernim načinom ishrane koji je izuzetno bogat ugljenim hidratima. Jednostavno kada prestanete da hranite Candidu ona će se povući tamo gde joj je mesto, a ona je tz. oportunista crevne flore (tu je ali ne pravi problem).

Candida albicans

Gljivice iz roda Candida ili kako se označavaju Candida spp. (C. albicans, C. glabrata, C. krusei, C.tropicalis) su gljivice, kvasnice koje pripadaju normalnoj flori kože i sluzokože organa za varenje, mokrenje i reprodukciju. One naseljavaju pre svega tople, vlažne i mračne šupljine ljudskog tela ali mogu migrirati i u druga mesta u telu naročito kada dođe do sloma imunog sistema.

Najpoznatija iz roda Candida je Candida albicans (u slobodnom prevodu „bela kandida“ jer stvara bele, siraste kolonije) koja najčešće pravi problem posle upotrebe antibiotika, steroida, kontraceptivnih pilula, u toku trudnoće, menstruacije, kod previše česte upotrebe alkalnih sapuna, nošenje neadekvatnog veša, nakon hemo i radioterapije.

Bujanje gljivice je vezano i za neke bolesti kao što je dijabetes, poremećaj rada tiroidne žlezde, lupus i druge autoimune bolesti, AIDS, tumorske bolesti, kod transplantacije organa. Tu su još i veliki unos ugljenih hidrata u ishrani, povećana propustljivosti crevnog zida (“sindrom curećih creva”), stres, pad imuniteta itd.

Kada nastaje kandidijaza?

Kada joj to dozvoli okruženje koje omogućava njen nekontrolisani rast. Jak imunitet i normalna bakterijska flora (Lactobacilus bifidus, Lactobacilus acidofilus) sprečava bujanje gljivice ali kada dođe do poremećaja ove fine ravnoteže nastaje kandidijaza.

Upotreba antibiotika najčešće dovodi do kandidijaze kod ljudi koji inače imaju dobar imunitet. Antibiotici pored toga što uništavaju patogene bakterije, u velikoj meri smanjuju i broj dobrih bakterija pri čemu se oslobađa dovoljno slobodnog mesta na nezaštićenoj sluznici za razmnožavanje Candide.

Candida može biti prisutna: u usnoj šupljini, u ždrelu, na jeziku, u nosu, u sputum (ispljuvku), u bronhijama, u plućima, u digestivnom traktu, u urinu, u ušima, vaginalno, spolja na koži, na noktima, u krvi.

Simptomi kandidijaze

Upravo iz razloga što je candida prisutna u mnogim delovima tela i mogući simptomi su brojni, raznovrsni i nespecifični:

  • nadutost trbuha, gubitak apetita, poremećaj rada creva, promene stolice od tečne do tvrde, slabo varenje, smanjen apetit, fine pukotine ne jeziku i bele naslage, proliv, sluzava stolica, analni svrab,
  • bele naslage na jeziku i u usnoj šupljini, nadražajni i suvi kašalj, grebanje u ždrelu, otežano disanje, hronično zapušen nos, hrkanje, kratak dah, stalne ponovljene prehlade i crveno grlo,
  • depresija, nervoza, zadržavanje tečnosti, muka, glavobolja, gruba, suva, ispucala koža, slaba memorija, vrtoglavica, nesanica, gubitak koncentracije, uznemirenost, zvonjenje u ušima, svrab u ušima,
  • slabost mišića, oticanje zglobova, mišićni bol, poremećaj čula mirisa, ukusa, vida i sluha, slani ili metalni ukus u ustima, afte u ustima, zamagljen i nejasan vid
  • neobjašnjive fleke po koži, napadi gladi, neodoljiva želja za slatkišima, loša tolerancija prema alkoholu, bolovi u zglobovima, niske vrednosti gvožđa i cinka, hronično niska vrednost leukocita,
  • genitalna kandidijaza – kod žena se javlja peckanje i svrab polnog organa i pojačan sekret koji je najčešće bele boje, sirast. Crvenilo je znak upale, a vagina je prekrivena belim sirastim kolonijama gljivice. Kod muškaraca se uglavnom ne javljaju simptomi (tzv. asimptomatski nosioci).

Mogu se javiti bele naslage na glansu penisa i prepucijumu. Može se javiti i sekret iz mokraćne cevi. Simptomi su pogotovo izraženi nakon polnog odnosa jer trenje dodatno pojačava osećaj peckanja i svrab. Kod žena se nakon polnog odnosa moze javiti i bol. Svrab se može proširiti i na područje oko analnog otvora.

  • mlečac ili sor odojčeta – javlja se često kod odojčadi i male dece, ređe kod odraslih ljudi, na sluzokoži usta i jeziku, u vidu beličastih naslaga, koje imaju izgled zgrušanog mleka. Ispod ovih naslaga su ranice, koje su bolne i otežavaju ishranu dece.

  • kandidijaza kože – kandidijaza kože zahvata obično prostore među prstima šake, najčešće između trećeg i četvrtog prsta. Javlja se u vidu jasno ograničenog crvenila, beličastih naslaga, vlaženja i svraba. Bolest se često vidi kod domaćica, poslastičara i ljudi koji često rade sa rukama u vodi.

Kandidijaza kože javlja se često i kod gojaznih osoba na pregibnim površinama, gde se dve kožne površine dodiruju i taru, ili ispod dojki kod žena. Na ovim mestima se javljaju jasno ograničene, crvene i vlažne ploče na čijim se površinama vide mehurići i gnojanice.

Ako zanemarimo problem i simptome koje izaziva Candida može se destiti da kandida poprimi agresivan oblik što kod imunokompromitovanih ljudi u najgorem slučaju može dovesti do sepse pa i smrti.

Kako se leči kandida?

Pravilna ishrana je prva linija odbrane protiv kandide. Dijeta protiv kandide se može koristiti samostalno, a redje joj se dodaju i lekovi tzv. antimikotici. Poboljšanje uvodjenjem pravilne ishrane nastaje već posle nekoliko nedelja ali je neophodno nastaviti sa dijetom makar dva meseca i hranu koja je izbegavana uvoditi postepeno.

Zabranjena hrana:

  • sve vrste žitarica (pšenica, raž, ječam, ovas, kukuruz, heljda, pirinač, proso…) i proizvodi od žitarica (hleb, peciva, testenina, griz, palenta, pivo – tečni hleb itd.).
  • sve vrste slatkiša i šećera (šećer se može zameniti prirodnim zaslađivačem – stevijom)

  • industrijski obrađena hrana (konzumirati samo hranu koja može da se napravi u sopstvenoj kuhinji od svežih namirnica)
  • obrano mleko i mlečni proizvodi (obrano mleko ima manje masti ali ima više mlečnog šećera – laktoze koji hrani gljivicu)
  • od povrća – krompir I gustin koji se pravi od kromirovog skroba
  • od voća – izuzetno slatko voće (banane, grožđe, kruške itd.) i suvo voće
  • rafinisana biljna ulja

Namirnice koje se preporučuju u antikandid dijeti:

  • povrće koje raste iznad zemlje (tikvice, patlidžan, karfiol, brokoli, kelj, kupus, paprika, paradajz, krastavci itd.). Po nekad može da se konzumira šargarepa, cvekla, keleraba. Crni I beli luk se mogu koristiti neograničeno jer pomažu vraćanju normalne crevne flore.
  • meso – sve vrste, bez ograničenja sa kožuricom. Poželjno da bude organsko ili od životinja koje slobdno pasu travu.
  • sve vrste životinjskih iznutrica – džigerica, srce, mozak, bubrezi itd.
  • kosti sa kosnom srži (duge, cevaste) za čorbe I supe (obavezan deo svakodnevnog menija za regeneraciju crevne sluzokože)
  • riba (morska ili divlja rečna) i plodovi mora
  • punomasni mlečni proizvodi – masni sirevi (45%mlečne masti), pavlaka (30%m.m.), maslac, grčki jogurt (10%m.m.)
  • voće – sa manje šećera (limun, grejp, kisele jabuke) i to umereno (jedna voćka na dan)
  • koštunjavi plodovi – lešnik, bademi, orasi – brazilski, indijski, pekan itd. Sve vrste semenki (lan, susam, suncokret, golica – bundevino seme…)
  • hladno ceđena i nerafinisana biljna ulja (maslinovo, kokosovo…), sve vrste životinjskih masti
  • jaja – kokošija, prepeličija…Tražite uvek jaja slobodno gajenih koka ili organska.
  • pečurke – sve vrste, umereno

Ishrana siromašna ugljenim hidratima, a bogata mastima neće negativno uticati na nivo holesterola i proces ateroskleroze, sa druge strane, šećer, industrijska hrana i rafinisana biljna ulja spadaju u glavne krivce za bujanje Candide u telu!

Ljudi se često pitaju – a kada ću moći da se vratim normalnoj ishrani?

Bilo bi najbolje – NIKAD! Međutim treba uzeti obzir da neki ljudi vrlo, vrlo teško menjaju ustaljene navike u ishrani, sve dok ih ne obori neka teška bolest.

Od hrane smo napravili zabavu I razonodu I zaboravili smo čemu ona u stvari služi. Ako planiramo da živimo dugo I zdravo onda moramo voditi računa o tome kakvu hranu – “gorivo” unosimo u sopstveno telo. Iz ishrane se izbacuje industrijski obrađena hrana u svim mogućim oblicima.

Ako I dalje još verujete da su vam ugljeni hidrati neophodni, pokušajte da se pridržavate ovih preporuka o ishrani bar tri meseca od nestanka simptoma kandidijalne infekcije jer tako dajete šansu svojim crevima da se dovedu u red.

Naravno da ne morate ceo život strogo da se pridižavate principa ishrane veoma siromašne ugljenim hidratima već samo budite svesni koliko ugljenih hidrata unosite putem hrane. Moderna ishrana je pretežno bazirana na ugljenim hidratima, a da to I ne primećujemo.

Dijeta protiv kandide u fazama

I FAZA ELIMINACIJA ŠEĆERA

Sve namirnice koje su štetne izbaciti iz jelovnika.

II FAZA ČIŠĆENJE ORGANIZMA

U ovoj fazi anti candida dijeta preporučuje unos veće količine tečnosti kako bi se organizam brže i lakše očistio.

Dan je najbolje započeti sa šoljom mlake vode i malo limuna.

Jedite što više svežeg povrća – najbolje salate. Uvek u njih ubacite neku od namirnica koje gljivica kandida ne podnosi kao što je beli luk, brokoli, celer, kupus, paprika , repa i sl…

U ovoj fazi izbegavajte crvena mesa, proteine unosite kroz ribu i piletinu..

Dobro žvaćite hranu i jedite više manjih obroka dnevno. Na početku ćete možda imati problema sa lošom probavom ali vremenom će se telo navići na ovakav režim ishrane..

III FAZA UVOĐENJE NAMIRNICA

Ovo je finalna faza u kojoj se ponovo uvode namirnice koje su dotad bile zabranjene.

Svake nedelje ubacite po jednu zabranjenu namirnicu i pratite kakav će to imati učinak na vaše zdravlje. Ako vam narušava ravnotežu i ponovo se pojave specifični kandida simptomi izbacujte je pod hitno iz jelovnika.

Anti candida dijeta u svojoj kranjoj fazi omogućuje čak i ponovo unošenje šećera, ali uz oprez. Šećeri naročito beli su izuzetno štetni i kod zdravih osoba.

Jelovnik protiv kandide

Prvih 5 dana

Prvi dan:

Doručak: limunada, posle pola sata galete od integralnog pirinča s puterom od badema pomešanim s kašikom kokosovog ulja

Užina: limunada i jabuka.

Ručak: ćufte od tofu sira i povrća i proso s povrćem po želji

Večera: dva kuvana jajeta i zelena salata s rukolom i maslinovim uljem.

Drugi dan:

Doručak: limunada, posle pola sata beskvasni integralni hleb sa namazom od semenki (kašika mlevenih semenki lana, susama i bundeve pomeša se s kari začinom, maslinovim uljem, iseckanim peršunom i drugim začinima po želji). Uz ovo jesti svežu salatu.

Užina: smuti od zamrznutih malina, narandže i šargarepe.

Ručak: dinstani kara-batak i bareni brokoii s belim lukom i maslinovim uljem.

Večera: integralni domaći krekeri s brašnom od spelte i prosa i sa semenkama + šolja probiotskog jogurta.

Treći dan:

Doručak: sok od limuna, nakon pola sata probiotski jogurt sa tri kašike ovsenih pahuljica i kašikom lanenog brašna +10 sirovih badema

Užina: limunada i pomoranđža.

Ručak: pastrmka i dinstani prokelj s belim lukom.

Večera: đuveč s prosom bez mesa.

Četvrti dan:

Doručak: redovno- limunada, a posle pola sata domaći integralni keksići zaslađeni stevijom.

Užina: smuti od jabuke, cvekle i šargarepe.

Ručak: čorba od sočiva i beskavasni hleb + kupus salata.

Večera: proja s prosenim brašnom i probiotski jogurt.

Peti dan:

Doručak: limunov sok, posle 30 minuta proso kuvan u biljnom mleku, zaslađen stevijom i pomešan s rogačem i mlevenim bademima.

Užina: zeleni smuti (pola banane, kriška avokada, peršun, jabuka, nekoliko listova spanaća).

Ručak: belo meso i bareni karfiol s belim lukom.

Večera: galete s bademovim puterom.

Ishrana protiv kandide za narednih 5 dana

Šesti dan:

Doručak: limunada, posle pola sata ovsene pahuljice prokuvane u vodi. Pomešajte sa stevijom, bademima, mlevenim semenkama lana, susama i bundeve, rogačem i kokosovim uljem

Užina: limunada i jabuka.

Ručak: pečena skuša i sveža salata po izboru.

Večera: beskvasni hleb sa tofu namazom i sveža salata.

Sedmi dan anti candida dijete:

Doručak: limunada, posle pola sata beskvasni hleb sa namazom od rogača, stevije, kakaoa i kokosovog ulja.

Užina: kivi i jabuka ili pomorandža.

Ručak: integralna testenina od spelte s pavlakom od tofua. Sirovi tofu se skuva pa se umuti s maslinovim uljem i malo soli + zelena salata i rukola.

Večera: dva kuvana jajeta i dinstano povrće po želji.

Osmi dan:

Doručak: podrazimeva se limunada, nakon nje proja s kuvanim prosom i kukuruznim brašnom + probiotski jogurt i semenke.

Užina: limunada i jabuka

Ručak: belo meso i povrće bareno na pari, sa prelivom od maslinovog ulja i belog luka.

Večera: integralni pirinač s kurkumom i povrćem.

Deveti dan:

Doručak: sok od svežeg limuna, pa nakon njega šejk od badema, biljnog mleka, avokada i pola banane.

Užina: tahebo čaj i jabuka.

Ručak: proso s povrćem i pečeni tofu mariniran u kariju i maslinovom ulju.

Večera: krekeri od prosenog i speltinog brašna.

Deseti dan:

Doručak: limunov sok, pa nakom pola sata galete od integralnog pirinča i bademov puter.

Užina: šejk od malina, narandže, jabuke.

Ručak: dinstano belo meso i salata od kupusa, šargarepe i cvekle.

Večera: probiotski jogurt sa semenkama, ovsenim pahuljicama i lanenim brašnom.

Izvor:
www.lchfishrana.com
www.stetoskop.info
www.dijetamesecevemene.com

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!