10.10.18 KAKO SNIZITI LOŠ HOLESTEROL

ŠTA JE HOLESTEROL?

Holesterol je alkohol velike molekulske težine, koji se proizvodi u jetri i nekim ćelijama u organizmu. Da bi funkcionisao normalno našem telu je holesterol od velikog značaja. Međutim, ukoliko ga ima previše u organizmu, on se taloži u krvnim sudovima gde pravi naslage i ukoliko se ne reaguje na vreme dovodi do začepljenja krvnih sudova koji kao posledicu imaju oboljenje srca i krvnih sudova koja se najčešće završavaju smrtnim ishodom.

Postoje 2 tipa holesterola loš holesterol (LDL) koji se taloži u krvnim sudovima i dobar holesterol (HDL) koji skuplja višak holesterola u organizmu i transportuje ga u jetru odakle se izbacuje iz organizma.

KAKO SE BORI PROTIV LOŠEG HOLESTEROLA

Dva glavna faktora u borbi protiv holesterola su promena životnog stila i primena terapije medikamentima za snižavanje holesterola.

PROMENA ŽIVOTNOG STILA

Zdrav način života koji pomaže u snižavanju i kontrolisanju nivoa holesterola podrazumeva sledeće:

  • Zdrava ishrana – Ograničite unos zasićenih masnih kiselina i trans masti ili ih potpuno izbacite iz ishrane. Unosite onu količinu hrane koja vam je potrebna da održite zdravu kilažu bez viška kilograma. Jedite raznovrsnu hranu koja se sastoji od povrća, voća, žitarica celog zrna i bezmasnog mesa.
  • Kontrola telesne težine – Ukoliko imate prekomernu kilažu, gubitak kilograma uzrokovaće i sniženje lošeg holesterola. Ovo je naročito važno za osobe koje imaju metabolički sindrom. Metabolički sindrom uključuje grupu rizičnih faktora poput visokog nivoa triglicerida, lošeg hosterola kao i prekomerne telesne težine.
  • Fizička aktivnost – Redovna fizička aktivnost je od velikog značaja za kontrolu nivoa holesterola
  • Kontrola stresa – Veliki broj istraživanja je pokazao da česta izloženost stresu utiče na povećanje lošeg LDL holesterola i smanjenje dobrog holesterola HDL.
  • Prestanak pušenja – prekid pušenja cigareta i konzumiranja nikotinskih proizvoda prouzrokovaće porast dobrog holesterola HDL a samim tim i snižavanje lošeg holesterola LDL.

SNIŽAVANJE HOLESTEROLA LEKOVIMA

Kod nekih osoba sama promena životnih navika nije dovoljna da bi se snizio holesterol već je u terapiju potrebno uključiti i medikamente. Postoji nekoliko vrsta lekova za snižavanje holesterola koji deluju na različite načine. Svaka kategorija lekova utiče na specifični lipid i način dejstva je drugačiji kao i efikasnost i sporedni efekti. Vaš lekar će Vam preporučiti lek ili kombinaciju lekova u zavisnosti od nivoa holesterola u krvi i drugih individualnih faktora.

Statini — Statini su najjači lekovi za snižavanje LDL holesterola i najefikasniji su u prevenciji koronarnih bolesti srca, srčanog udara, šloga i smrti. Statini su lovastatin, pravastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastatin i rozuvastatin. Ti lekovi smanjuju sintezu holesterola u telu i mogu da redukuju nivoe LDL-a i za 20%-60%. Pored toga, statini snižavaju i trigliceride i blago povećavaju HDL holesterol.

Statini imaju manje nuspojava od drugih lekova koji snižavaju holesterol. Kada uzimate statine važno je da strogo poštujete uputstvo o doziranju; neki su efikasniji kada se uzimaju pre spavanja, dok druge treba uzimati sa obrokom.

Porodična hiperholesterolemija (porodična hiperholesterolemija) je genetički poremećaj metabolizma lipida, uzrokovan mutacijom gena za receptor lipoproteina male gustine (LDL), što dovodi do povišenih vrednosti LDL u krvi. Medikamentozno lečenje porodične hiperholesterolemije podrazumeva primenu dve grupe lekova: lovastatin i analozi koji blokiraju sintezu holesterola u jetri, i holestiramin i sinergični preparati koji prekidaju entero-hepatično kruženje žučnih kiselina.

SUPLEMENTI ZA SNIŽAVANJE HOLESTEROLA

U prodaji se mogu naći suplementi za koje proizvođači tvrde da mogu da snize holesterol. Dosadašnja istraživanja ovih suplemenata nisu dala dokaz da oni zaista snižavaju holesterol. Naprotiv, neki suplementi mogu u interakciji sa lekovima za snižavanje holesterola da izazovu negativne efekte. Upravo zato se savetuje da se pre uzimanja bilo kojeg suplementa, za koji se tvrdi da snižava holesterol, posavetujete sa svojim lekarom.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!