29.01.19 KAKO NOŠENJE VISOKIH POTPETICA, ŠTIKLI UTIČE NA VAŠA STOPALA I TELO

Mnogi trendovi savremenog života nameću obuću koja je estetski lepa, ali zdravstveno neprihvatljiva.
Ukoliko su potpetice visoke 8cm stopalo trpi pritisak od 4 kg/mm3. Ovaj pritisak je dva puta veći u odnosu na stopalo slona koje trpi pritisak od 2 kg/mm3.

VISOKE POTPETICE I POSLEDICE NA STOPALO

Nošenje visokih štikli negativno se odražava na stopala. Posledice koje se najčešće javljaju su:

  • Bol u prednjem delu stopala,
  • Zadebljanje kože,
  • Skraćene Ahilove tetive,
  • Čukljevi,
  • Žuljevi,
  • Kandžasti ili čekić prsti,
  • Urastanje noktiju,
  • Artritis,
  • Morton neurom i sl.

Nije ugrožen samo prednji deo stopala zbog prekomernog pritiska već i peta, usled konstantnih iritacija podleže promenama. Stvara se koštana izbočina poznata i kao Haglundova peta.

Idealna visina potpetice je 2cm, jer je opterećenje na prednjem delu stopala i peti ravnomerno raspoređeno 50:50% . Potpetica od 5cm jeste krajnja preporučena visina. Pritisak i opterećenje koje se stvara je 57% na prstima, a 43% na petama. Zbog visokih potpetica trpi cela postura, ne samo stopala. Težina se prebacuje na kolena, a kičma se nepravilno savija. Štikle koje nosite samo vizuelno produžavaju noge. U mnogo većem procentu povećavaju pritisak na stopala što ima svoje negativne posledice.

Šitoki asortiman terapija za stopala rešiće simptomatologiju i otkloniti uzrok. Fizikalnom terapijom deluje se na uzrok upale i eliminaciju bola. Ciljanim vežbama vraća se snaga oslabljene muskulature takođe se i koriguju određeni deformiteti ukoliko isti postoje. Terapijskim istezanjem deluje se na skraćenu muskulaturu.

Jedna od opcija jesu manuelni tretmani koji se preporučuju kao obavezna terapija za osobe koje nose visoke potpetice za poboljšanje cirkulacije, smanjenje napetosti i otklanjanje osećaja teških i umornih nogu.

Mnogi ortopedi i fizijatri preporučuju obuću po meri kao idealno rešenje sa kojim se spaja estetika same cipele, a dobija se udobnost. Postoji i dinamička podrška u vidu uloška za štikle i svaku drugu potrebu i podršku. Ovom metodom se rasterećuju kritične zone stopala i smanjuje se mogućnost nastanka komplikacija.

Nemojte se mučiti. Nosite potpetice koje su zdrave za vas i vaša stopala.

Autor: Dr Mihailo Veljković
Preuzeto sa: stetoskop.info

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!