30.11.11 Jabukovo sirćeJabukovo sirće važi za eliksir već hiljadama godina, koristi se za mnogobrojne zdravstvene tegobe, najčešće za rešavanje problema sa povišenom telesnom težinom.


Jabukovo sirće u svom sastavu ima aminokiseline, enzime, minerale i vitamine, od minerala najznačajniji su kalijum, kalcijum, fosfor, bakar, gvoždje i bor. Kalijum koji se posebno ističe, pa da to napomenemo još jednom. Od vitamina treba napomenuti prisustvo provitamina C, vitamin A, vitamin E, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin P i provitamin Beta-karoten.

Ima tu još materija koje bi se mogle navesti, jer je u sastavu jabukovog sirćeta prepoznato preko njih 90. 

Ustanovljena je optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku jednog dana. To je rastvor od 2 kašike sirćeta u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi(oko pola litre), uz dodatak dve kašike meda. Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i razmene materija u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima, dobro se pokazao u povećanju plodnosti – kao kod ljudi tako i kod životinja, i u lečenju noćnog mokrenja kod dece.

Dokazano je i da jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije.Protiv svraba na koži preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osećanja svežine koje dugo traje, ovakve „kisele kupke” daju koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo.

U svojstvu obloga ili sredstva za utrljavanje, jabukovo sirće se takođe primenjuje kod proširenih vena; u kombinaciji sa unutrašnjom upotrebom sirćeta, prelaskom na zdraviju ishranu i čišćenjem organizma, postižu se dobri rezultati.Na isti način, jabukovo sirće olakšava i neke reumatske bolesti i otklanja osećaj stalnog umora, na koji se žali sve više ljudi.

 Nerazblaženim jabukovim sirćetom ispira se grlo kod prvih znakova prehlade, a vrlo je preporučljivo poneti na put (pogotovu leti) bocicu sirćeta da bi se sprečile nelagodnosti u probavi koje se obično vezuju za promenu vode i hrane.U ishrani sportista, ali i intelektualaca, jabukovo sirće i njegova kombinacija sa medom trebalo bi da zauzmu važno mesto. Ovo sirće je prebogato kalijumom, a on utiče na rad mišića i nerava, a učestvuje i u biohemijskim procesima na ćelijskom nivou.Ako ste sa svojim lekarom isključili druge uzroke, a osećate slabost, pospanost, grčenje i bolove u mišićima, verovatno vam samo nedostaje kalijum; kura sa jabukovim sirćetom daće ubrzo odlične rezultate. Protiv hroničnog umora

Pomešati tri kašičice jabukovog sirćeta sa šoljom meda, sipati u teglu i uzimati svako veče pred spavanje po dve kašičice ove mešavine.
Drugi način je kašičicu sirćeta sipati u čašu vode i piti za vreme 
ručka. 

Protiv glavobolje


Popiti čašu vode u kojoj su razmućene dve kašike meda i dve kašike jabukovog sirćeta.

Protiv opekotina


Na opekotinu naneti jabukovo sirće nekoliko puta. To ce sprečiti pojavu plika i ublažiti bol.

Za sniženje krvnog pritiska


Tri puta dnevno piti čašu vode sa dve kašičice jabukovog sirćeta.Za ispiranje grla


U čašu vode sipati kašičicu sirćeta i ispirati grlo na svaka dva sata.Protiv bolova u sinusima


Na svaki sat, sedam puta popiti čašu vode u kojoj je razmućena kašičica jabukovog sirćeta

Protiv reumatičnih bolova u zglobovima

Bolna mesta u toku noći obložiti platnenom tkaninom koja je dobro natopljena jabukovim sirćetom a odozgo uviti suvom flanelskom tkaninom. Uz svaki obrok popiti času vode u kojoj je razmućeno deset kašičica jabukovog sirćeta.


Protiv ekcema


Obolela mesta mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati.

Za mršavljenje


Svako jutro na prazan želudac piti čašu vode sa jednom do dve kašičice sirćeta ili uz svaki obrok popiti čašu vode sa dve kašičice sirćeta. Terapija traje dva meseca. Jabukovo sirće utiče na sagorevanje suvišnog masnog tkiva.Protiv proširenih vena


Svakog jutra i večeri istrljati čistim jabukovim sirćetom kožu preko proširenih vena i dva puta dnevno popiti času vode sa dve kašičice sirćeta. Ova terapija traje mesec dana.

Protiv mitesera


Jedan deo jabukovog sirćeta izmešati sa osam delova vode i tom tečnosću tri puta dnevno prskati lice.


Neželjena dejstva

Mogu se javiti iritacije u probavnom traktu.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti jabukovo sirće?

Jedino ograničenje za njegovo unošenje su stomačni problemi: višak želudačne kiseline, gastritis, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!