10.02.13 Izvori mladosti

Ono što svakog dana radimo, određuje kako i koliko dugo ćemo živeti!

Svako ljudsko telo je predodređeno je da živi 120-130 godina. Proces koji nazivamo starenjem je u stvari u najvećem broju slučajeva jednostavno prisustvo bolesti – čestih hroničnih bolesti, koje veoma uporno narušavaju naše zdravlje – i slabljenje organizma koje u globalu prihvatamo kao posledicu starenja, mada je to veoma daleko od istine. Svakog dana možemo i treba da delujemo protiv procesa koji “prate” starenje, da bi u starosti obezbedili vitalnost našim godinama!

Izvori mladosti

  1. Efikasno oslobađanje tela od kiseline
  2. Oslobađanje tela od otrovnih materija. Kontrola telesne težine
  3. Kretanje – disanje – masaža
  4. Tajna elastičnosti kože

Efikasno oslobađanje tela od acidoze

Od naših navika, a u okviru njih u prvom redu od ishrane zavisi da li ćemo ostariti zdravi. Naše zdravlje je u neposrednoj zavisnosti od ravnoteže kiseline i baze. Osnova najvećeg broja bolesti je acidoza u organizmu. Naravno, usled naših običaja ishrane, organizmu je uvek premala ona količina baze koja joj stoji na raspolaganju.

Moderan način ishrane i jela, stres i štetan način života, narušavaju ravnotežu između kiseline i baze i dovode do nagomilavanja prekomerne količine kiseline u organizmu, a time se postavlja kamen temeljac za najveći broj bolesti.

Kako možemo znati da je u našem organizmu došlo do acidoze?

Izmerimo sami! Hemijsko dejstvo naše krvi do krajnosti ostaje u granicama neutrale i zato merenje pH vrednosti krvi ne pruža odgovarajuće informacije o pH vrednostima među tkivima i unutar ćelija. pH vrednost mokraće, odnosno pljuvačke se tokom više dana lako može odrediti odgovarajućom test-trakom ili lakmus-papirom. Ukoliko se te vrednosti tokom sedam dana trajno zadrže ispod 7pH vrednosti, to znači da je došlo do acidoze u organizmu.

Razlozi acidoze u organizmu:

  • Unošenje prevelike količine belančevina (meso,jaja), rafinisanog šećera, zasićenih masti;
  • Namirnice (konzervansi, veštački materijali za boju, ukus odnosno miris, stabilizatori, emulgatori, materijali za regulisanje kiseline);
  • Otrovne materije iz spoljne sredine (veštačko đubrivo, insekticidi, fungicidi);
  • Sredstva za “uživanje” (alkohol, nikotin, kofein), lekovi;
  • Zagađenje vazduha (ugljen-dioksid, ugljen-monoksid, azot-dioksid, olovo), kisele kiše i elektro smog.

Posledice prekomerne količine kiseline u organizmu:

1. Problemi zbog nedostatka mineralnih materija

Kiseline se u organizmu neutrališu spajanjem sa mineralnim materijama, a time se istovremeno smanjuje i količina mineralnih materija u organizmu, i na kraju se to može pretvoriti u hronični nedostatak.

2. Problemi sa metabolizmom

Organizam pokušava da se oslobodi produkata metabolizma uz pomoć jetre, bubrega i pluća. Enzimski procesi koji oslobađaju organizam od otrovnih materija i intezivnije funkcionisanje organa za metabolizam stvaraju povećanu potrebu za enzimskim kofaktorima (vitamini, mineralne materije, bazični elementi). Uz to bi naši enzimi najoptimalnije funkcionisali u blago bazičnoj sredini.

3. Posledice taloženja produkata organizma

Produkti metabolizma koji ostanu u organizmu se talože u vezivnom i masnom tkivu, unutrašnjem zidu krvnih sudova, zglobovima itd.

U celini:

Smanjuje se cirkulacija u kapilarima zbog udruženog dejstva nastalog kiselog hemijskog dejstva i nataloženog produkta metabolizma. Dolazi do stagnacije izlučevina u organizmu (krv i limfa). Smanjuje se snabdevanje tkiva i ćelija hranljivim materijama i kiseonikom, a to dovodi prvo do funkcionalnog, a kasnije do organskog poremećaja, a na kraju do umiranja ćelije i tkiva.

Sve to uzrokuje slabljenje imuniteta, prevremenog oboljenja i preranog starenja.

“…Prekidanje hronične acidoze povećanjem količine alkalnih zaliha i vezivanjem slobodnih radikala povrćem i mahunastim biljkama, vitaminom C, antioksidantima znači nadu…” profesor Hajne, Fakultet Witten-Herdecke, Institut za anatomiju.

Šta možemo uraditi u korist zaštite svog zdravlja?

Uradimo sve da izbegnemo uzročne faktore! One stvari koje ne zavise od nas, ne možemo izbeći… zbog toga nam je potrebna ogromna snaga biljaka.

Oslobađanje organizma od produkata metabolizma

Rastvaranje produkata metabolizma kompleksnim lekovitim čajem, usled kojeg će se rastvoriti kiseline koje su se vezale za minerale i tako će ponovo postati sposobni i aktivni u organizmu.

Neutralisanje

Putem unošenja velike količine baze, koju možemo obezbediti ishranom bogatom biljnim, mineralnim i bazičnim materijama.

Principijelno izdvajanje neutralne kiseline

Dnevno unesite u organizam 3-4 litre tečnosti u obliku čiste vode idealnog sastava i lekovitog čaja, koji ima bazično dejstvo i oslobađa organizam od produkata metabolizma.

Ponovna izgradnja mineralnih materija u organizmu uz pomoć povrća, voća, lekovitih biljaka i dopuni ishrani baznog dejstva

Potrošnja voća za idealan početak dana: Ujutru se preporučuju jabuka, borovnice, kruške, banane, kivi, grejpfrut, narandže, papaja, ribizle, kajsije, grožđe, koštice grožđa, mangostan, nar, maline, kao i vitamini i dopune ishrani koje sadrže antioksidante proizvedene od tog voća, jer svojim agensima bioflavonoida i fitonutrienata kao pravi telohranitelji iz dana u dan štite naše i zdravlje naše dece.

Povrće je alfa mladosti, a lekovite biljke njen omega:

Imaju bazno dejstvo i pomažu njihovo svakodnevno unošenje: šargarepa, keleraba, cvekla, spanać, peršun, masline, cimet, beli luk, lucerka, brokole, cvetni polen, kupus, prokelj, karfiol…

Unošenje kompleksa minerala: Kalcijum , magnezijum odnosno olakšanje njihove apsorpcije vitaminom D.

Najvažniji bazični elementi koji imaju bazno dejstvo: Cink, sumpor, hrom, mangan, molibden, bakar, selen gvožđe.

Praktični saveti:

U korist željenog rezultata unesimo u organizam dva puta dnevno agense biljnog porekla.

Pijmo dosta tečnosti. Po mogućnosti negaziranu mineralnu vodu, nisko mineralnog sastava, koja omogućava esencijama povrća i voća najbolju moguću apsorpciju.

Pređimo na prirodnu vrstu ishrane na bazi bilja, koja je bez pesticida i konzervansa.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!