29.06.15 Iluzije o detoksikaciji

Skoro da ne prođe nijedan praznik, a da nas sa raznih portala ne ’’bombarduju’’ člancima koji su u vezi sa oslobađanjem tela od toksina nakon obilnih, ’’jakih’’, masnih obroka. Da li ima smisla podvrgavati se celodnevnom, pa i višednevnom ispijanju sokova od raznog povrća i voća? Da li ovaj vid detoksikacije putem ishrane, a koji se slobodno može svrstati u alternativnu medicinu, ima ikakvu naučnu osnovu?

Kao svemoguća sredstva za ’’ispiranje’’ creva nam se pod obavezno nude šargarepa, celer, cvekla, jabuka, kupus, paradajz. Poželjno je da budu sveži, da se spravljaju sa korom, da se konzumiraju odmah. Uz to, neophodno je izbaciti iz upotrebe kafu, alkohol, duvan i naravno, ono što se već odomaćilo – “četiri bele smrti“.

Realno, pomenuto povrće i voće, bi trebalo svakodnevno da konzumiramo uz druge namirnice, ali uvrstiti samo njih u sedmodnevni plan ishrane posle praznika – teška besmislica! Da takav pristup može biti ne samo pogrešan, već i opasan, govori i činjenica da organizam doživljava neku vrstu ’’šoka’’ samim tim što mu u jednom trenutku signaliziramo da može prekomerno unositi sve, a već sledećeg, na scenu stupa alternativna medicina koja čarobnim štapićem stimuliše izbacivanje otrova iz organizma.

Bistrim, gustim, kašastim sokovima se vraća ravnoteža! Kakva zabluda! Ono što vam striktno oslanjanje na ove sokove može doneti je: mučnina, povraćanje, proliv, perforacije creva i infekcije, grčevi i iritacije, neurološki poremećaji, glavobolja.

Ono što treba istaći, za eliminaciju toksina iz tela brine se nekoliko organa: bubrezi, jetra, pluća, koža i creva. Svi oni, kod zdravog čoveka, funkcionišu na optimalnom nivou. Nema potrebe stimulisati ih određenim kurama, ’’detoks’’ tretmanima i sl. Vi to možete sprovesti, ali rezultat ne postoji! Zašto? Zato što svi ti organi skupa savršeno rade svoj posao.

Čak je i gubitak težine nakon primene ’’sirovih’’ sokova lažan. Telo gubi težinu sadržaja creva, a težina samog tela ostaje ista. Pitanje je i kako velika količina vode utiče na korisne bakterije u crevima. Ne treba zanemariti ni smanjenje sadržaja elektrolita…

Bilo kako bilo, ne postoji naučni dokaz da se količina toksina u telu smanjuje nakon sprovođenja ’’detoks’’ tretmana. A studije nije teško sprovesti. Jednostavno se izmeri vrednost toksina pre i posle tretmana i uporedi.

Koliko god se alternativna medicina trudila i servirala priču da se, tobože, toksini u telu talože i narušavaju zdravlje, toliko nauka potvrđuje da ne postoje dokazi koji opravdavaju korišćenje ove prakse. Štaviše, detoksikacija i dalje nosi sa sobom više iritacija i nuspojava, tako da njena primena nikada ne nadilazi prednost tretmana.

Izvor: stajedemo.com

Reference:

researchmedicalcenter.com

health.harvard.edu

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!