27.03.12 Hrana koja stimuliše sagorevanje masti

Postoji hrana koja stimuliše sagorevanje masti, konzumiranje takve hrane, u kombinaciji sa kretanjem, dovodi do ubrzanog i lakšeg gubljenja kilograma. Ova hrana je efikasna jer u sebi sadrži određene sastojke koji pomažu sagorevanje masti.
Frederik Paulun, koji je objavio knjigu „Sagorevanje masti”, kaže da je bitna razlika odakle kalorije dolaze, kao i da postoji velika razlika između kalorija uzetih iz čaše vina i onih iz pomfrita. Namirnice bogate kalcijumom pokazuju da kalcijum ima neočekivane efekte na težinu. Kalcijum čini da masne ćelije oslobađaju više masti.

Predstavljamo vam spisak nekih od namirnica i napitaka koje imaju pozitivno dejstvo na sagorevanje masnog tkiva:

Namirnice bogate vlaknima tu se pre svega misli na žitarice koje su odličan izvor vlakana a to je ono što je neophodno da pothrani organizam. Žitarice se obično konzumiraju za doručak, budući da je doručak najvažniji obrok u toku dana. U ove namirnice spadaju: integralne pahuljice (ovsene, ječmene, ražane…), integralni pirinač, heljda…

Povrće sadrži ugljene hidrate koji se sporo oslobađaju i produžavaju vreme potrošnje masti. Povrće je korisnije što je njegova boja intenzivnija. Na primer prokelj, kelj, karfiol, spanać, krastavci, celer, …

Semenke i orašasti plodovi su izuzetno važne u ljudskoj ishrani, jer sadrže visok procenat belančevina, minerala i vitamina, enzima, masti i ugljenih hidrata. Ovde spadaju: orah, indijski orah, brazilski orah, lešnik, badem, golica, suncokret…

Riba je izuzetno dobra. Deset grama riblje masti je dobra dnevna doza.

Bobičasto voće: posebno su korisne divlje borovnice, brusnica , jagode, maline, kupine… Bobičasto voće čini jedan od najvažnijih izvora antioksidansa.

Mleko je bogato kalcijumom i ponaša se kao okidač za metabolizam. Mleko je takođe bogat izvor ugljenih hidrata koji ubrzavaju metabolizam i pomažu pri održavanju niskog nivoa insulina nakon obroka.

Zeleni čaj sadrži supstancu EGCG (epigallocatechin gallate) koja pomažue mozgu i nervnom sistemu da rade brže i da sagorevaju više kalorija. EGCG funkcioniše nešto kao kofein s tom razlikom što kofein ubrzava rad srca.

Kofein podstiče pojačano oslobađanje masnih kiselina, kofein takođe vrši supresiju apetita.

Voće takođe sadrži ugljene hidrate koji se sporo oslobađaju izuzev npr. grožđa i banana. Za sagorevanje masnih naslaga odličan izbor je ananas jer se u njemu se nalazi velika količina bio sastojaka, kao i jedan važan enzim – bromelin. On podstiče razmenu materija i razgradnju masti. Papaja u sebi ima enzim papain koji podstiče varenje i razmenu materija.

Piletina je bogata proteinima koji ubrzavaju metabolizam.

Sprečavaju sagorevanje masti:

  • Alkohol
  • Ugljeni hidrati sa visokim glikemijskim indeksom, npr. beli hleb, kornfleks, brza hrana i slatkiši
  • Vitamini B6 i B3
  • Pilule za kontracepciju…

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!