29.10.18 HIPOKALORIJSKI JELOVNIK ZA 7 DANA - PROGRAM ISHRANE ZA SKIDANJE SUVIŠNIH KILOGRAMA

Predstavljamo vam hipokalorijski jelovnik “Specijalne bolnice za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma – Zlatibor “ . Obroci su hipokalorijski sa očuvanom hranljivom vrednošću namirnica i uravnoteženim odnosom hranljivih materija . Dnevni energetski unos se uobičajeno kreće između 1000 i 1500 kcal, a u zavisnosti od metaboličkih potreba i zdravstvenog stanja korisnika se i individualno propisuje kalorijski unos u konsultaciji sa dijetetičarom – nutricionistom i lekarom. Dnevni energetski unos je raspoređen na 5 obroka – tri glavna i dve užine. Hrana je pažljivo odabrana i pripremljena sa raznovrsnim namirnicama.

Pored uravnotežene hipokalorijske ishrane sa ciljem smanjenja viška telesne mase preporučuje se i kontrolisana dozirana fizička aktivnost. Suština programa je u uspostavljanju poremećene ravnoteže između unosa energije i potrošnje, smanjenje telesne težine i redukovanje faktora koji narušavaju zdravlje, trajno oslobađanje viška masnog tkiva i poboljšanje fizičkih sposobnosti i estetskog izgleda bez obzira na godine, starost i pol!

Koncepcija Čigota programa je zasnovana na: dobro izbalansiranoj dijeti strogo određenoj i doziranoj fizičkoj aktivnosti ( rekreativne šetnje, fizičke vežbe niskog inteziteta )

JELOVNIK ZA 7 DANA

PONEDELJAK


Doručak: mlad, posni sir 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml
Užina: jabuka 200 g
Ručak: posna neslana supa od povrća 200 ml, pastrmka na žaru 200 g, Salata: krastavac i paradajz sa lukom-ukupno 250 g
Užina: pomorandža 200 g
Večera: belanac jajeta, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml, Salata: kupus rendan sa šargarepom-ukupno 150 g

Energetska vrednost = 1000 Kcal dnevno

UTORAK

Doručak: kornfleks 30 g, jogurt 200 ml
Užina: kruška 150 g
Ručak: posna neslana supa sa šampinjonima 200 ml, komad posnog pilećeg belog mesa 180 g, Salata: zelena i rotkvice-ukupno 250 g
Užina: mandarine 200 g
Večera: sir mlad postan 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml Salata: paradajz sa crnim lukom i peršunom 150 g

SREDA

Doručak: kačamak 50 g, sir mlad postan 50 g, mleko 200 ml
Užina: šljive 150 g
Ručak: posna neslana supa od spanaća začinjena umućenim belancetom i jogurtom 200 ml, komad kuvanog posnog junećeg mesa 100 g, Salata: rendan kupus sa krastavcima 250 g
Užina: kivi 170 g
Večera: sir mlad postan 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml, Salata: koktel od rendanog povrća (celer, šargarepa, jabuka)-ukupno 150 g

ČETVRTAK

Doručak: belanac jajeta, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml
Užina: breskva 200 g
Ručak: posna neslana supa od raznog povrća 200 ml, oslić na žaru (ili druga posna morska riba) 250 g, Salata: kupus rendan i paradajz – ukupno 250 g
Užina: grožđe 150 g
Večera: sir mlad postan 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml Salata: kuvana cvekla sa limunovim sokom od peršuna 150 g

PETAK

Doručak: sir postan mlad 50 g, kukuruzni hleb (proja) 50 g, jogurt 200 ml
Užina: kajsije 200 g
Ručak: posna neslana supa sa tikvicama 200 ml, teleća šnicla na žaru 130 g Salata: paradajz, paprika, crni luk 250 g
Užina: jabuka 200 g
Večera: belanac jajeta, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml, Salata: tarator salata (krastavac u kiselom mleku sa peršunom) 150 g

SUBOTA

Doručak: kuvana pšenica 30 g, mleko 200 ml
Užina: voćna salata (razno voće) 200 g
Ručak: paradajz čorba (pasiran paradajz bez soli, ulja-200 ml), kuvana junetina 100 g sa barenim karfiolom i šargarepom 200 g
Užina: trešnje 150 g
Večara: sir mlad postan 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml, Salata: kupus rendani, rotkvice 150 g

NEDELJA

Doručak: zobene pahuljice 30 g, mleko 200 ml
Užina: mandarine 200 g
Ručak: posna neslana supa od karfiola začinjena umućenim belacetom i jogurtom 200 ml, komad posnog ćurećeg mesa (obavezno bez kožice – 180 g), bareni spanać sa belim lukom 200 g i paradajz 50 g
Užina: jagode 150 g
Večera: sir mlad postan 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml Salata: pečena paprika sa sirćetom i belim lukom 150 g

Preuzeto sa: Specijalna bolnica Zlatibor, Čigota

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!