22.10.15 Gde treba da se odloži kuhinjsko ulje nakon upotrebe?

Gotovo da nema domaćinstva u našoj zemlji koje bar povremeno ne koristi ulje za prženje i spremanje hrane. Međutim, malo je onih koji znaju kako bi trebalo odložiti to ulje nakon što se iskoristi. Većina to isto ulje baca u kuhinjsku sudoperu ili wc šolju.

Osim što prosipanje takvih ulja u slivnike i kanalizaciju izaziva začepljenje i zapušavanje kanalizacionih cevi, ovo ulje je i veoma loše za životnu sredinu, a naročito za reke u koje se najčešće izliva. Mala količina iskorišćenog ulja može da zagadi ogromne količine vode, što predstavlja pravu katastrofu za floru i faunu tih reka.

Šta možemo da uradimo sa iskorišćenim uljem?

Umesto da ulje koje smo iskoristili za prženje i spremanje hrane bacimo u slivnike, možemo ga jednostavno sipati u plastičnu flašu, dobro zatvoriti i odložiti u smeće. Na ovaj način ćemo izbeći gore naveden problem začepljenja kanalizacionih cevi ali ćemo, pre svega, učiniti i te kako dobru stvar za našu životnu sredinu, u kojoj živimo, i od koje uzimamo mnogo.

Inače, od sledeće godine, restorani, hoteli, studentske menze, bolnice, narodne kuhinje i sve ustanove gde se dnevno spremi više od 20 obroka moraće da iskorišćeno jestivo ulje predaju ovlašćenim sakupljačima. Oni će ga odneti u postrojenja gde će taj opasan otpad biti prerađen u ekološko gorivo – biodizel. Za firme i preduzetnike koji odluče da friteze i dalje prazne u kontejner ili kanalizaciju, kao i za odgovorne osobe u preduzećima koje inspektori zateknu kako krše taj zakon zaprećene su velike novčane kazne. Naše je samo da se nadamo da će ovaj zakon biti poštovan kako od strane restorana, hotela i ostalih koji u svojoj delatnosti koriste veće količine jestivog ulja tako i od strane vlasti koja je dužna da ih kontroliše.

Prerada iskorišćenog ulja

Najčešći tretman za otpadno jestivo ulje je proizvodnja biodizela. Otpadno jestivo ulje mora da se profiltrira, a kasnijom preradom se dobija biodizel koji može da se pomeša sa običnim dizelom ili da se upotrebi kao nezavisno gorivo. Iskorišćavanje obnovljivih izvora energije u Evropskoj uniji je već dugo aktuelno.

U Srbiji postoji nekoliko firmi za proizvodnju biodizela ali situacija nije baš najsjajnija. Sakupljanje je skupo, sirovine nema dovoljno i veoma je promenljivog kvaliteta, pošto država još nije donela uredbu kojom bi normirala sastav ulja. Isto tako, nakon početka otkupa potrošenog ulja, restorani su pronašli svoj ekonomski interes, pa tako restorani koji su nekada ulje davali besplatno ili su ga prosipali u kanalizaciju, danas traže i do dvadeset dinara za litar, što na kraju dovodi do toga da cena biodizela bude gotovo identična ceni dizela dobijenog iz fosilnih goriva.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!