5.12.18 DA LI SU MASLINE ZDRAVE? 20 ZDRAVSTVENIH ČINJENICA O MASLINAMA

Pored toga što su veoma ukusne i prijatne za jelo, da li ste znali i to da masline pružaju i veliki broj zdravstvenih koristi za vaš organizam?

Predstavljamo vam 20 interesantnih činjenica o maslinama:

  • Masline eliminišu višak holesterola u krvi,
  • Masline su dobre za normalizaciju krvnog pritiska,
  • Masline su bogate dijetnim vlaknima,
  • Masline su odličan izvor vitamina E,
  • Masline deluju kao antioksidans i na taj način štite ćelije u organizmu,
  • Masline smanjuju negativne efekte degenerativnih bolesti kao što su Alchajmerova bolest, benigni i maligni tumori, uključujući i manje ozbiljna oboljenja poput varikozne vene i karijesa,
  • Masline pomažu u prevenciji krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do infarkta miokarda ili duboke venske tromboze,
  • Masline štite ćelijske membrane od bolesti poput kancera,
  • Masline pružaju odličnu zaštitu od anemije,
  • Masline poboljšavaju plodnost i jačaju reproduktivni sistem, Smatra se, takođe, da su masline odličan afrodizijak,
  • Masline su hranljive i bogate mineralima kao što su natrijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, fosfor i jod,
  • Masline obezbeđuju esencijalne vitamine i aminokiseline,
  • Masline sadrže oleinsku kiselinu koja je odlična u zaštiti srca,
  • Masline sadrže polifenole, prirodnu hemijsku supstancu koja smanjuje oksidativni stres u mozgu. Dakle, svakodnevnim jedenjem maslina poboljšaćete svoju memoriju,
  • Masline su sjajan izvor Gvoždja, 100g maslina sadrži 3,3mg ovog minerala,
  • Jedući masline možete smanjiti pojavu bora za 20% pošto masline sadrže oleinsku kiselinu, koja održava kožu mekom i zdravom,
  • Ako pojedete samo 10 maslina pre obroka, možete smanjiti apetit do 20%. To je zbog toga što mononezasićene masne kiseline koje se nalaze u maslinama usporavaju proces digestije i stimulišu hormon holecistokinin, hormon koji šalje poruke sitosti mozgu,
  • Masline takođe pomažu vašem telu da stimuliše proizvodnju adiponektina koji poboljšava sagorevanje masnih kiselina i doprinosi insulinskoj senzibilnosti ćelija.

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!