17.05.18 DA LI JE LIMUNADA DOBRA ZA VAŠE ZDRAVLJE?

Šta bi moglo biti više osvežavajuće po letnjim vrućinama od čaše hladne limunade? Ovaj napitak daje energiju vašem telu istovremeno utoljujući žeđ.

DA LI JE LIMUNADA ZDRAV NAPITAK?

Da biste iskoristili sve prednosti limunade, potrudite se i napravite sami sebi limunadu kod kuće. Napici dostupni u prodavnicama često su sa dodatim šećerom, bojama i pojačivačima arome, tako da oni nanose više štete nego dobrog vašem organizmu. Domaća limunada, s druge strane, deluje pozitivno na vaše zdravlje i pruža vam neophodnu energiju.

Takođe, danas se pod rečju „limunada“ podrazumevaju sva zaslađena pića koja u sebi imaju limunov sok. Mnoštvo recepata i varijacija limunade postoje širom sveta, kao što su ružičasta limunada (engl. pink lemonade), limeta-limunada (engl. limeade), narandža-limunada ili orandžada (engl. orangeade), višnja-limunada (engl. cherryade), limunada mešana sa medom ili gaziranom vodom i još mnoge druge. Čak i alkoholna pića sa sastojkom limunovog soka spadaju pod ogranak „limunada“ ili bolje rečeno u „teške limunade“. Upravo iz tog razloga je najbolje da sami sebi napravite ovaj zdrav napitak.

Kada pravite limunadu sve što vam je potrebno su limun i voda. Iscedite limun i dodajte vodu i to je to. Svaki dodatak poput šećera ili zaslađivača samo pretvara ovaj zdrav napitak u manje zdrav a ponekad i štetan.

UTICAJ LIMUNA NA ZDRAVLJE

Pored toga što je limun jak antioksidans i odličan je u borbi protiv slobodnih radikala, istraživanja su pokazala da konzumiranje limunovog soka pomešanog sa puno većom količinom vode (oko 2 litre), dovodi do smanjenja mogućnosti javljanja bubrežnog kamenca, zahvaljujući citrusnoj kiselini limuna.

Konzumiranje limunade je odličan način da očistite svoje telo i ojačate njegove prirodne mehanizme odbrane (imunitet). Limunada je, takođe, bogata kalijumom koji je veoma bitan za zdravlje kardiovaskularnog sistema i moždanih funkcija.

Ovaj osvežavajući napitak bogat je vitaminom C, gvožđem, magnezijumom, kalcijumom i antioksidansima. Uprkos tome što je kiseo, limun alkališe vaše telo i pomaže u vraćanju pH ravnoteže.

NUTRITIVNI SASTAV LIMUNADE

Jedna čaša limunade (čaša od 2 dcl), bez prisustva šećera ima oko 80 kcal, ima oko 20 grama ugljenih hidrata, vrlo malo proteina (manje od 1 grama) i zanemarivo malu količinu masti (manje 0,05 grama). Svakim dodavanjem običnog kuhinjskog šećera (saharoze) povećavamo i energetsku vrednost limunade.

Dakle, ukoliko tražite ukusan osvežavajući napitak koji je dobar za vaše zdravlje, čista limunada, bez dodatog šećera ili drugih zaslađivača, je pravi izbor posebno u vrelim letnjim danima kada nam je osveženje preko potrebno.

Izvor: www.tablicakalorija.com
www.momvelous.com

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!