Health Club Logo

ČIJA SEME (CHIA) ČUVAR ZDRAVLJA I LEPOTE

Čija semenke (chia, Salvia hispanica) s razlogom nazivaju superhranom, značajan su antioksidans, izuzetno su bogate omega 3 masnim kiselinama kao i..


Čija semenke (chia, Salvia hispanica) se sa razlogom nazivaju superhranom. Značajan su antioksidans, izuzetno su bogate omega 3 masnim kiselinama kao i proteinima, ugljenim hidratima i esencijalnim mineralima, poput kalcijuma, fosfora, magnezijuma, mangana, bakra, cinka i gvožđa, uz sve to ne sadrže gluten. Inače, ova jednogodišnja biljka pripada familiji nana, čija je prapostojbina Meksiko i Gvatemala.

Dobrobiti čija semenki

Čija semenke mogu da budu bele, crne, sive i braon boje, duge su oko milimetar, a u vodi nabubre i uvećaju se i do 12 puta. Ubrajaju se u lako svarljivu hranu, podržavaju razvoj probiotskih bakterija u organima za varenje i regulišu nivo insulina, pa se smatra da su korisne i u prevenciji dijabetesa. Zbog zdravih omega 3 masnih kiselina konzumiranje ovih sićušnih semenki je dobro i za prevenciju srčanog udara, kao i za snižavanje visokog krvnog pritiska. Visok procenat kalcijuma, fosfora, vitamina A i cinka svrstava čija seme i u čuvare zuba i kostiju, a obilje vlakana dobar su saveznik u mršavljenju, dok antioksidansi pomažu u borbi protiv starenja kože, ubrzavajući njeno obnavljanje.

Kako se uzima čija seme

Dnevno ne treba konzumirati više od dve kašičice suvog čija semena (oko 28 grama). Preporučuje se i da uvek bude potopljeno u vodu dok ne nabubri (do dva sata) jer seme u osušenom obliku može da bude nezgodno za jelo jer se lepi za zube i izaziva jaku žeđ. Mnogobrojni zdravi recepti preporučuju konzumiranje čija semena u šejkovima, kada se kombinuje sa svežim voćem, jogurtom i medom.

Nutritivna vrednost čija semena

Vlakna

Čija seme sadrži 486 kalorija na 100g, 6% vode, 46% ugljenih hidrata (od kojih je 83% vlakna), 34% masti i 19% proteina. Vlakna su uglavnom nerastvorljiva a upravo ona su povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa. Kada se čija seme potopi u vodi ili nekoj drugoj tečnosti, vlakna upiju tečnost do 10-12 puta od sopstvene težine, a seme pretvore u gel masu.

Omega 3 kiseline

Jedna od jedinstvenih karakteristika čija semena je visok sadržaj zdravih omega 3 masnih kiselina.75% od ukupne količine masti koje se nalaze u čija semenu čine omega 3 masne kiseline, alfa – linolenska kiselina (ALA), dok oko 20% čine omega 6 masne kiseline. Čija semenke su zapravo najveći biljni izvor omega 3 masnih kiselina, veći čak i od lanenog semena.

Proteini

Čija seme sadrži 19% proteina, što je slično drugim semenima, ali više od većine žitarica. Čija seme sadrži visokokvalitetni protein sa svim esencijalnim aminokiselinama, i stoga je dobar biljni izvor proteina. Ono je takođe bez glutena, tako da u njemu mogu uživati i pojedinci koji su netolerantni na gluten.

Vitamini i minerali

Čija semenke sadrže velike količine minerala ali su siromašan izvor vitamina. U čija semenkama se nalaze sledeći minerali:

 • Mangan
 • Fosfor
 • Bakar
 • Selen
 • Gvožđe
 • Magnezijum
 • Kalcijum

Ostale korisne materije koje se nalaze u čija semenkama:

 • hlorogena kiselina – antioksidans koji može smanjiti krvni pritisak
 • kafeinska kiselina – pomaže kod upala
 • kvercetin – snažan antioksidans odličan kod osteoporoze, srčanih oboljenja i nekih oblika kancera
 • kempferol – antioksiodant koji je povezan sa smanjenim rizikom od pojave kancera i drugih hroničnih bolesti

Izvor: betty.rs
cajeviza.com


11.04.2018.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram