6.12.12 Celulit

Čak 80% žena na Zapadu ima kvrgava masna mesta na telu poznata kao celulit. Ponekad celulit zahvata i muškarce. Rašireno je verovanje da je masnoća u celulitu značajno različita od masnoće na drugim mestima, ali to nije tačno. Celulit nije nikakav poseban zdravstveni problem, osim ako ste uz to i gojazni.

Neki delovi tela, kao što su butine i zadnjica, naročito su podložni nastanku celulita. Takav celulit se teško uklanja, a obično se pojavljuje u periodima promene lučenja reproduktivnih hormona- na primer u pubertetu, tokom trudnoće, menopauze ili uzimanja pilula za kontracepciju.

Kako nastaje celulit?

Masnoća u celulitu razdvojena je neelastičnim trakama vezivnog tkiva. Ove trake se protežu između kože i dubljeg tkiva, gde su dobro pričvršćene. Mnogi ljudi koji imaju celulit pate i od gojaznosti. Kada se čovek goji, masne ćelije rastu ali vezivne trake ostaju iste dužine. Masnoća se zato širi na jedinu stranu na koju može- prema koži- a kad se to dogodi trake zatežu kožu, stvarajući karakterističan izgled celulita. Problem se često pogoršava s godinama.

Slaba cirkulacija limfe često može da doprinese nastanku celulita. Limfa je tečnost slična mleku koja odnosi višak tečnosti, otpadne proizvode i toksine iz tkiva u krvotok preko limfnih puteva. Slaba cirkulacija limfe- izazvana gojaznošću, nedostatkom fizičkog kretanja ili zadržavanjem tečnosti- može omogućiti da se te otpadne materije natalože u tkivu. To je možda jedan od razloga što i žene koje nisu gojazne imaju celulit.

Prevencija

Pokušajte da održavate telesnu težinu u granicama normale i izbegavajte naglo gojenje. Redovno vežbajte kako biste poboljšali tonus tela, smanjili masne naslage, ojačali mišiće i podstakli cirkulaciju limfe i krvi. izbegavajte dugo sedenje i stajanje. Jedite povrće i voće. Ograničite uzimanje alkoholai kofeina. Pijte svakog dana dovoljno tečnosti na bazi vode da utolite žeđ i da vam mokraća bude svetle boje.

Lečenje

Niz prirodnih terapija može privremeno da poboljša izgled delova tela zahvaćenih celulitom.

Masaža i četkanje kože poboljšava krvotok, a masiranje mešavinom eteričnih ulja naročito je korisno. Stimulacija površine kože doprinosi poboljšanju izgleda kože.

Blago četkajte zahvaćene delove tela mekom i suvom četkom od prirodne dlake. Počnite od stopala i nastavite prema srcu. Time podstičete krvotok, uklanjate mrtve ćelije kože i možete da poboljšate izgled kože.

Maslačak sadrži sastojke koji jačaju sposobnost jetre da razgrađuje otpadne materije i toksin. Pomaže i oslobađanje vode i otpadnih materija iz krvi preko bubrega.

Mada celulit ne izgleda privlačno, nema mu leka. Nijedan lekar vam ne može pomoći, jedini lek za celulit je zdrava ishrana i redovno vežbanje!

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!