Health Club Logo

BOLOVI U LEĐIMA

Bolovi u leđima mogu biti lakša tegoba koja traje samo nekoliko dana ili ozbiljan i dugoročan problem…


Zdravlje vaših leđa najviše zavisi od toga kakvo držanje imate i kako se služite sopstvenim telom, ali na njega utiče i način ishrane, varenje i način na koji kontrolišete stres. Bol u leđima pogađa većinu ljudi u nekom životnom periodu i jedan je od glavnih razloga invalidnosti. Mnoge prirodne terapije mogu da se primene za ublažavanje bola, čak i onda kad uobičajeni način lečenja ne daje rezultate.

Bolovi u leđima mogu biti lakša tegoba koja traje samo nekoliko dana ili ozbiljan i dugoročan problem. Bol može biti izazvan svakom slabošću leđa, kao i povredom. Oštećenje mogu izazvati nošenje teških predmeta, neoprezna fizička aktivnost, nespretno savijanje ili okretanje itd. Loše držanje, nedovoljna aktivnost, dugo sedenje u istom položaju, trudnoća i gojaznost povećavaju verovatnoću pojave bolova i pogoršavaju već postojeće. Još jedan važan uzrok je stres. U ređim slučajevima bolovi u leđima mogu biti rezultat stanja koje nije povezano sa samim leđima – na primer infekcije mokraćnih puteva.

Uzroci

Bol može biti izazvan problemima s bilo kojim delom složene građe kičme. Često ga izaziva neka kombinacija faktora kao što su:

 • Istegnuti mišići ili tetive
 • Oštećenje zglobova između pršljenova
 • Grč mišića koji se javlja kao zaštitna reakcija kako bi imobilisao kičmu posle povrede, istezanja ili stresa. Mišići oko oštećenog dela postaju napeti i bolno ukočeni, često sprečavajući svaki pokret.
 • Diskus hernija („iskliznuće diska“). Ona ređe izaziva bolove u leđima nego što se ranije verovalo. Bol izaziva mekana sredina diska koja štrči i pritiska nerv ili nadražuje okolno tkivo. Diskovi se starenjem isušuju pa se lakše oštete. Neaktivnost takođe povećava rizik od tegoba zbog diska.
 • Išijas, oštar i jak bol u zadnjici koji se spušta niz zadnju stranu butine. Najčešći uzroci su osteoartritis i diskus hernija koja pritiska išijadični nerv.
 • Osteoartritis, jedan od najčešćih uzroka bola u leđima kod osoba starijih od 50 godina.
 • Osteoporoza, koja može da oslabi pršljenove tako da se lako zdrobe ili napuknu.
 • Sužavanje kičmenog kanala, koje izaziva pritisak na kičmenu moždinu ili na nerve koji se spajaju sa njom.

Prevencija

Najvažniji način sprečavanja bolova u leđima je održavanje njihove snage i elastičnosti svakodnevnim vežbanjem. Takođe je važno izbegavanje preteranih ili nespretnih pokreta koji mogu da izazovu stres ili napor. Preduzmite sledeće mere predostrožnosti kako biste zaštitili leđa:

 • Nikad ne nosite tešku torbu u jednoj ruci ili na jednom ramenu. Radije podelite teret u dve torbe koje ćete nositi obema rukama. Još bolje je da nosite ranac (s oba kaiša).
 • Kada dižete težak teret, približite mu se što više možete, savijte kolena i onda ga dižite ispravljajući kolena dok leđa držite što ravnije.
 • Ne izvijajte leđa dok držite nešto teško – umesto toga se poslužite stopalima kako biste okrenuli čitavo telo.
 • Sedite uspravnim leđima s čvrsto poduprtim krstima. Kad vozite, spustite sedište kako biste povećali ugao između butina i trupa.
 • Nosite udobne cipele s čvrstim đonovima koje vas neće prisiljavati da pogrešno hodate. Prilagođena cipela u skladu sa savetom pedikira ili ortopeda često može da smanji opterećenost leđa.
 • Ako dugo radite za kompjuterom, obavezno sedite u pravilnom položaju. Poslužite se osloncem za stopala ako ne možete da ih držite na podu.
 • Nikad se ne saginjite kad radite neki posao. Umesto toga kleknite.
 • Neka vaš madrac bude dovoljno čvrst (ali ne previše tvrd), tako da vam pridržava leđa. Ako je suviše mekan, možete između podloge i madraca staviti dasku.

Lečenje

Toplota i hladnoća

Ovaj oblik hidroterapije poboljšava cirkulaciju i pomaže izlečenje.

• Da biste ublažili bol od stegnutih mišića ili išijasa , uzmite peškir umočen u toplu vodu i zatim ga iscedite. Držite vreo preškir dva minuta, a onda ga zamenite na jedan minut peškirom potopljenim u hladnu vodu.

Vežbe za leđa

Dugo ležanje u krevetu više se ne preporučuje kod bola u leđima. Radije ustanite što pre možete i krećite se, a posle savetovanja sa lekarom počnite svakodnevne blage vežbe po nekoliko minuta. Razradite redovan niz vežbi kako biste ojačali i leđne i trbušne mišiće i povećali pokretljivost.

Jaki trbušni mišići su presudni za održavanje zdravlja leđa i njihovu zaštitu od povreda. Ako ste skloni tegobama s leđima, redovno vežbajte trbušne mišiće pod kontrolom fizioterapeuta ili kvalifikovanog sportskog trenera.

Masaža i istezanje

Blaga masaža mišića s obe strane kičme često može da ublaži bolove. I stezanje kičme može da pomogne kod nekih vrsta bolova u leđima time što opušta napete mišiće duž kičme.


11.12.2012.
Health Club Logo

Video treninzi

Gomila treninga koje možeš raditi samostalno, u teretani ili kod kuće, dostupno sa sajta ili YouTube kanala potpuno besplatno.

Nema izgovora!

Pogledaj treninge
Health Club Logo

Sva prava na sadržaj zadržana, i u vlasništvu Health Club-a. Ukoliko prenosite tekst sa ovog sajta, sve što tražimo je da pritom linkujete na originalni izvor.

Vežbajte odgovorno i u granici svojih mogućnosti.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram