6.03.18 BOL USLED ZAPALJENJA SINUSA

Šta su sinusi?

Paranazalni sinusi su šupljine u kostima lica i lobanje, raspoređene oko nosne šupljine. Njihova unutrašnjost je obložena sluzokožom. Nos i sinusi su ne samo anatomska, već i funkcionalna celina. Svi sinusi “komuniciraju” sa nosnim hodnicima preko posebnih otvora. Uloga sinusa još nije u potpunosti jasna, ali postoji nekoliko teorija:

  • Šupljine kostiju smanjuju težinu kosti lica
  • Povećanje reznonacije glasa
  • Izdvajanje struktura osetljivih na temperaturu (zubni korenovi i oči) od stalnih temperaturnih promena u nosnoj šupljini
  • vlaženje i zagrevanje udahnutog zraka

Zapaljenje sinusa (sinuzitis)

Najveći je maksilarni sinus, koji se nalazi u gornjoj vilici (maksili). Drugi sinusi su frontalni sinus u frontalnoj (čeonoj) kosti, sfenoidalni u sfenoidalnoj (klinastoj) i etmoidalni u etmoidalnoj (sitastoj) kosti.

Prvi simptomi zapaljenja sinusa (sinuzitisa) su otežano disanje kroz nos, oslabljen miris i sekrecija (curenje) iz nosa. U periodu od oko sedam dana od početka infekcije gornjih disajnih puteva, razvija se slika akutnog zapaljenja sinusa, praćena izraženijim simptomima. To su gnojna sekrecija iz nosa, povišena temperatura, a ponekad i bol u licu i glavobolja.

Suprotno uobičajenom mišljenju da je upala sinusa (sinusitis, sinuzitis) uvek praćena bolom, oko 80 odsto pacijenata sa klinički jasnom upalom i dokazanom gnojnom sekrecijom, ne oseća nikakav bol.

Bol u licu uzrokovan sinuzitisom je jednostran (na strani upale), jak je i udružen sa povišenom temperaturom i zapušenim nosem. Ukoliko je upalom zahvaćen gornjevilični (maksilarni) sinus, bol se može proširiti i na zube. Kod zapeljenja klinastog (sfenoidalnog) sinusa, bol je lokalizovan u temenu. Pogoršanje ovog bola nastaje u situacijama koje pogoduju blokadi prirodnih otvora sinusa, onemogućavajući tako njihovo adekvatno pražnjenje. Takve situacije su, primera radi, let avionom i skijanje.

Pored toga što se javlja kod akutnih, bol u licu može biti posledica i hroničnih zapaljenja nosa i sinusa. Naime, u fazama aktivacije hronične upale, dolazi do zatvaranja sinusnih otvora i poremećaja njihovog pražnjenja.

Lečenje

Najbolji način lečenja bola uzrokovanog upalom nosa i sinusa je otklanjanje samog uzroka bola, odnosno izlečenje upale. Inače, lečenje može biti konzervativno i hirurško. Konzervativno podrazumeva primenu antibiotika prema antibiogramu – određuje se bakterija uzročnik upale i primenjuje antibiotik na koji je ona najosetljivija.

Hirurško lečenje podrazumeva endoskopsku intervenciju, pri čemu se uz pomoć minijaturne kamere, kroz prirodne otvore, ulazi u sinuse i radi drenaža (pražnjenje), bez dodatnih otvora. Ova intervecija je precizna, minimalno invazivna, efikasna i praćena je brzim postoperativnim oporavkom.

Retenciona (zastojna) cista

Retencione ciste se često sreću u sinusima. Prema istraživanjima rađenim u SAD, oko 30–40 odsto ukupne populuacije ima ovakve ciste. Najčešće se registruju kao slučajan nalaz pri snimanjima glave – uglavnom nisu praćene nikakvim tegobama koje bi ukazale na njih.

Međutim, retencione ciste ponekad mogu biti praćene bolom u licu i glavoboljom, a takvi simptomi se uglavnom sreću kod cisti većih dimenzija. Bol može biti direktna posledica same ciste, koja svojim rastom pritiska bolno osetljive strukture, ili može nastati indirektno, useled začepljenja sinusnog otvora i poremećenog pražnjenja (drenaže).

Lečenje

Lečenje retencionih cisti je hirurško. Endoskopskom intervencijom, korišćenjem minijaturne kamere, kroz prirodne otvore dolazi se do ciste i ona se odstranjuje.

Polipi u nosu

Polipi su dobroćudni sluzokožni izraštaji u nosu koji, zavisno od veličine i broja, blokiraju prolaz vazduha i otežavaju disanje. Osobe koje imaju polipe su tako sklonije zapaljenima nosne sluznice, a često imaju i poremećaj mirisne funkcije.

Polipi sami po sebi nisu uzročnioci glavobolje, niti bola u licu. Osobe sa nosnom polipozom jesu sklonije glavoboljama, ali je to posledica hroničnog problema sa disanjem usled zapušenosti nosa. Polipi mogu i blokirati sinusne otvore, što izaziva zastoj u drenaži (pražnjenju) sinusa, a to dovodi do upale i bola u licu.

Izor: www.bol.rs

Izdvojeni tekstovi

Imaš komentar ili pitanje na ovaj tekst?

Pošalji nam email!